Cifra de afaceri inregistrata la nivelul intregii industrii de gaming din Romania anul trecut a fost 145,3 milioane de dolari, in crestere fata de 2015 cand s-a situat la 137 milioane dolari si fata de 2014, cand a fost de 114,7 milioane de dolari.

Industria romaneasca cuprinde peste 80 de studiouri, dintre care peste 50 dintre acestea dezvolta jocuri in Bucuresti, in timp ce peste 16 companii isi desfasoara activitatea in Cluj, Timisoara, Brasov si Iasi. Cresterea industriei este sustinuta si de numarul mare de companii infiintate doar in 2016, 25% din totalul studiourilor de gaming.

In ceea ce priveste activitatea, 85% din studiourile din Romania sunt specializate pe dezvoltare de jocuri noi, iar 15% din studiouri se focalizeaza pe servicii de specialitate pentru industrie.

Dupa cifra de afaceri din 2016, cele mai mari companii dezvoltatoare de jocuri din Romania sunt Ubisoft Romania, Electronic Arts Romania, Gameloft Romania, Amber Studio, Bandai Namco Entertainment Romania, King Games Studio, Mavenhut, Super Hippo, Green Horse Games si AMC Pixel Factory. Industria s-a remarcat prin dezvoltarea sau co-dezvoltarea in Romania a unor titluri internationale mari precum seria FIFA, seria NFS, seria Assasin’s Creed, seria Ghost Recon, Modern Combat 5:Blackout, dar si prin jocuri dezvoltate de companii romanesti precum Door Kickers, Frozen Free Fall, Move or Die, Solitaire Arena sau Black The Fall.

Sursa foto: nhungboon/Shutterstock