Se previzioneaza ca la finalul anului 2017 se va depasi numarul de 17.000. Practic, in cei 6 ani de zile, s-au inregistrat cu aproape 50% mai multe firme cu profil informatic. Totodata, cifra de afaceri cumulata a firmelor de IT s-a dublat in ultimii 6 ani, in contextul in care segmentul IT detine o pondere din ce in ce mai crescuta in economia nationala, depasind, impreuna cu domeniul tehnologiilor comunicarii, 6% din PIB.

Evolutia industriei de IT la nivel national este una semnificativa: in cele 14.339 firme inregistrate in anul 2016 lucrau peste 100.000 de angajati, numarul acestora crescand cu 75% in ultimii 6 ani. Mai mult decat atat, in perioada analizata se remarca dublarea numarului de startup-uri, ceea ce indica aparitia pe piata si a tinerilor antreprenori, promotorii de noi idei, noi solutii si o noua atitudine in business, completand astfel companiile cu experienta care au crescut in ritm sustinut in ultimii ani. Capacitatea acestor startup-uri de a rezista unei concurente puternice constituie una din mizele pietei de IT, miza care suscita interesul tuturor specialistilor, fiind una din premisele continuitatii cu succes a acestui domeniu.

Capacitatea de business dezvoltata de companiile de IT este reliefata si de dublarea cifrei totale de afaceri in 6 ani. O piata de aproape 5 miliarde de euro reprezinta un segment important in orice calcul previzionist.

La nivel national, se observa un trend de scadere a numarului de companii mici cu 1-4 angajati si o crestere a numarului de companii fara nici un angajat. Daca in 2011 ponderea companiilor de IT care nu aveau nici un angajat era de 27%, in 2016, acest procentaj a crescut la 35,5% din totalul firmelor de IT. Acest trend este unul ingrijorator din perspectiva faptului ca, rata de crestere a angajarii de personal nou este in scadere relativa si numarul companiilor de IT fara nici un angajat reprezinta o treime din totalul companiilor de IT. Astfel, tot mai multe companii de IT gasesc dificil sa recruteze resursa umana si tot mai multi angajati din IT prefera sa isi infiinteze propria companie, fapt care se reflecta si in evolutia numarului de startup-uri.