Clujul si-a adjudecat doua dintre cele mai mari festivaluri din tara, Electric Castle si Untold, iar publicul lor opteaza in numar din ce in ce mai mare sa ajunga la festival cu avionul. Conform estimarilor Vola.ro, in saptamanile festivalurilor aeroportul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca a inregistrat cu pana la 40% mai multi calatori decat intr-o perioada normala.

Untold si Electric Castle au transformat luna iulie in cea mai aglomerata si scumpa din an, pentru calatoriile cu avionul la Cluj-Napoca. In perioada 30 iulie - 4 august 2019 (saptamana festivalului Untold) au aterizat pe aeroportul din Cluj-Napoca cu 40% mai multi calatori fata de saptamana precedenta, in timp ce in perioada 15 - 21 iulie 2019 (saptamana Electric Castle) au aterizat pe aeroportul din Cluj-Napoca cu 37% mai multi calatori fata de saptamana precedenta (7 - 14 iulie 2019).

In cazul ambelor festivaluri, zborurile au inceput sa se ocupe inca din luna noiembrie 2018. Primele rezervari de bilete de avion pe perioada festivalului Untold au fost facute inca de pe 11 noiembrie 2018, ziua in care au fost anuntate datele editiei din 2019. Este vorba despre o rezervare de 4 persoane, pe ruta Bucuresti - Cluj-Napoca si retur, cu Tarom, in valoare de 452 euro.

Bilete de avion mai scumpe in perioada Untold

Turistii care au participat la festivaluri au platit intre 80 de euro si 401 de euro pentru biletul de avion. Daca pentru biletele de avion cu date de calatorie in perioada festivalului Electric Castle pretul mediu a fost de 158 euro, in timpul festivalului Untold preturile au fost cu pana la 20% mai mari.

In medie, un bilet dus-intors pe ruta Bucuresti – Cluj-Napoca in perioada festivalului Untold a costat circa 194 de euro.

Citeste si:
Care sunt cele mai solicitate produse ale agentiilor de turism online
Studiu: Biletele de avion,...

Peste 50% dintre rezervarile de bilete de avion pentru festival se fac last minute

Daca pentru o vacanta termenul mediu pentru rezervarea biletelor de avion este de aproximativ 6 saptamani, in cazul festivalurilor, turistii si-au rezervat in proportie covarsitoare biletele de avion cu aproximativ 2 saptamani inainte de eveniment.

Conform analizei realizate de Vola.ro, aproximativ 5% dintre rezervarile atat pentru Electric Castle, cat si pentru Untold au fost facute inca din 2018, 10% au facute in primele luni din anul 2019 si aproximativ 30% au fost facute in lunile mai-iunie 2019.

Dintre calatoriile in perioada festivalului Electric Castle, 53% au fost rezervate in luna iulie, iar pentru cele din perioada festivalului Untold, 60% au fost rezervate in luna iulie, 2019, cu doar cateva saptamani inainte de startul evenimentelor.

Citeste si:
Vola.ro: Jumatate de milion de turisti si crestere a cifrei de afaceri
Vola.ro: Jumatate de milion...

Cel mai scump bilet de avion vandut pentru perioada festivalului Untold a costat 401 euro (pret pentru o persoana) si s-a inregistrat pe ruta Bucuresti - Cluj Napoca si retur, cu Tarom. Biletul a fost cumparat pe 31 iulie. Cel mai scump bilet de avion spre Cluj-Napoca, vandut pentru perioada Electric Castle, a costat 340 de euro (ruta Bucuresti - Cluj-Napoca, cu Tarom) si a fost cumparat pe 10 iulie.

Majoritatea biletelor dus-intors in perioada festivalurilor au fost pe ruta Bucuresti - Cluj-Napoca, dar printre orasele de plecare s-au numarat si Constanta, Nisa, Varsovia, Venetia, Bruxelles, Milano sau Londra.

Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca este al doilea din tara dupa numarul de pasageri, primul fiind aeroportul „Henri Coanda” Otopeni, potrivit INS. Peste 30 de zboruri zilnice aterizeaza la Cluj-Napoca si alte aproximativ 35 de zboruri zilnice decoleaza de la Cluj-Napoca, dintre care aproximativ 5 curse zilnice spre Bucuresti, dar si spre orase din afara tarii precum Munchen, Frankfurt, Istanbul sau Varsovia.

Citeste si:
Bilete de avion mai scumpe in 2019, in perioada Pastelui
Diaspora vine acasa de Paste....

Sursa foto: Shutterstock.com / Ungureanu Vadim

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »Citeste si
Top 5 orase europene preferate de romani vara asta