Viteza cu care tehnologia 5G evolueaza este in linie cu asteptarile pietei, ecosistemul fiind gata si testele controlate evoluand. Intre timp, Orange Romania a crescut viteza 4G+ de la 375 Mbps la 500 Mbps (viteze ideale), pregatindu-se astfel pentru filmele in rezolutie 8K.

De ce sunt necesare viteze din ce in ce mai mari? Datele statistice arata o crestere impresionanta a consumului de date, astfel incat in prezent 70% dintre clientii telecom consuma video, 90% Facebook si 70% Instagram.

Practic, zilnic, romanii petrec in medie 166 de minute/zi pe Facebook, acest timp DUBLANDU-SE in cazul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani, conform datelor Orange.

Numarul de utilizatori 4G s-a triplat in reteaua Orange in intervalul trimestrului patru din 2015 pana in trimestrul 4 din 2017. In aceste conditii, este necesar ca banda si vitezele alocate sa creasca constant, pentru a face fata cererii.

“La evenimentul Neversea am oferit pentru trei zile acces gratuit si nelimitat la datele Orange. La punctul culminant al concertelor, 90% dintre zecile de mii de oameni prezenti la eveniment erau cu mainile sus, fotografiind sau filmand. Au fost consumati 5 terabiti de date in trei zile pe 4G”.

Astfel, incepand de astazi, clientii Orange au ocazia sa experimenteze performantele retelei 4G+ la viteze de pana la 500Mbps in 95 de orase din Romania. Viteze superioare de pana la 900Mbps pot fi testate in reteaua comerciala din smart shop-uri Orange din Bucuresti (Europe House), Iasi si Cluj-Napoca, precum si in Impact Hub Bucuresti prin intermediul terminalelor compatibile. De asemenea, Orange, alaturi de Nokia, a demonstrat beneficiile tehnologiei 5G, pe spectru 5G (3.7 GHz) in reteaua radio.

Terminalele compatibile cu aceste viteze sunt varfurile de lance ale Samsung (Galaxy S9), iPhone (8 si X) si Sony (11S si 31E). Odata cu cresterea acestor viteze, numarul de device-uri conectate simultan va putea creste cu 30-40%, prioritatea Orange ramanand investitia in acoperire.

Principalii concurenti ai Orange sunt Vodafone, Telekom, RCS&RDS si UPC Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri