In anul 2017 au fost colectate si procesate 138.217.026 de alerte de securitate cibernetica, in crestere cu 25% fata de anul 2016, care au afectat un numar de 2,89 de milioane adrese IP unice din Romania.

In urma analizarii alertelor de securitate cibernetica colectate de CERT-RO in anul 2017, au fost constatate urmatoarele:

  • 33,71% (2,89 mil.) din totalul IP-urilor alocate RO au fost afectate;
  • 83,63% (115,60 mil.) din alertele colectate si procesate vizeaza sisteme informatice vulnerabile;
  • 10,32% (14,33 mil.) din alertele procesate se refera la sisteme informatice compromise, in sensul ca, fie au fost infectate cu diferite forme de malware, fie au fost exploatate si utilizate de atacatori in diferite tipuri de atacuri;
  • 1.709 de domenii web „.ro” au fost raportate la CERT-RO ca fiind compromise, in scadere cu aproximativ 84% fata de anul 2016 (10.639). Numarul reprezinta aproximativ 0,18% din totalul domeniilor ”.ro” inregistrate in Romania in luna decembrie 2017 (944.145) si aproximativ 0,38% din totalul domeniilor “.ro” active (438.366);

„Securitatea cibernetica este esentiala, dat fiind faptul ca numarul utilizatorilor de internet este intr-o continua cre� tere, iar comertul electronic se dezvolta considerabil in tara noastra. Tocmai de aceea acordam o atentie deosebita crearii � i mentinerii unui cadru de activitate cat mai sigur, atat pentru cetatean, cat � i pentru furnizorii de bunuri � i servicii care utilizeaza noile tehnologii”, a declarat Petru Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicatiilor � i Societatii Informationale.

Raportul prezinta succint si cele mai mediatizate atacuri la nivel european in anul 2017, WannaCry si NotPetya, care au afectat si utilizatori din Romania.

„Analiza efectuata de CERT- RO arata faptul ca amenintarile cibernetice se afla intr-un trend de cre� tere, atat din punct de vedere al numarului, cat � i al complexitatii. Un exemplu relevant il constituie amenintarile de tip malware care sunt caracterizate de o tendinta de utilizare a metodelor avansate de evitare a detectiei, precum inglobarea unor unelte preinstalate sau rularea doar in memorie”, a declarat Catalin Arama, directorul Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Nationala – CERT-RO.

Totodata, raportul evidentiaza faptul ca amenintarile si vulnerabilitatile la adresa spatiului cibernetic national continua sa se diversifice, aspect relevat si de faptul ca in anul 2017 CERT-RO a introdus noi tipuri de alerte. Mai mult, este primul an in care in raport este analizat intregul tabloul al riscurilor si amenintarilor cibernetice la nivel global.

Citeste si:
SUA au lansat atacuri cibernetice impotriva Iranului
Statele Unite au lansat...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Avadanei, Bit Sentinel: Platformele informatice ale statului sunt depasite