Pe 12 septembrie, Apple a prezentat cele mai noi terminale mobile, printre care si varful de lance iPhone XS Max, un telefon de 1.100 de dolari (pret in SUA). Platforma Picodi a comparat cat ar trebui sa munceasca cetatenii mai multor tari pentru a-si permite terminalul.

Picodi a luat in calcul salariul mediu pe economie al fiecarei tari in parte, rezultatele fiind, poate, surprinzatoare.

Datele din acest raport se bazeaza pe pretul publicat de Apple pentru iPhone XS in versiunea 64 GB in diferite tari si date statistice oficiale privind salariul mediu in aceste tari.

“Am putea sa presupunem, ca cel mai convenabil pret pentru un iPhone, avand in vedere salariul minim pe economie, il vom avea in SUA, pe cea mai importanta piata pentru Apple. Insa, s-a dovedit ca, cel mai repede vor putea strange bani pentru terminalul mobil locuitorii celor mai dezvoltate tari ale Europei si ai Emiratelor Arabe Unite”.

De exemplu, un locuitor obisnuit al Elvetiei trebuie sa lucreze 5,1 zile pentru a-si permite telefonul, locuitorii Luxemburgului – 7 zile, iar norvegienii – 7 zile si jumatate. Printre tarile in care pentru un smartphone Apple se va munci mai putin, s-au clasat si Emiratele Arabe Unite – banii dintr-un interval de munca de 7,6 zile sunt suficienti pentru a cumpara un iPhone de ultima generatie. In SUA in schimb, trebuie „sa te chinui” 8,4 zile.

Se stie deja ca in Romania telefonul va costa 5.399 lei. Luand in considerare, ca un salariu mediu in Romania, este de 4527 lei brut (2721 net), un roman obisnuit va lucra 41,7 de zile, ca sa stranga bani pentru noul iPhone. Bineinteles, asta in conditiile in care, celelalte costuri ce tin de viata ar fi egale cu zero.
Cel mai mult pentru un iPhone XS vor lucra locuitorii Insulelor Filipine, pentru ca peste 156 de zile. Nu va fi usor nici in Pakistan – luand in considerare salariile si preturile, un pakistanez obisnuit va trebui sa lucreze peste 88 de zile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri