Cresterea, la nivel global, a programelor ilegitime de mining de criptomonede aparute in 2018 a facut ca numarul de atacuri sa creasca cu peste 83%, mai mult de cinci milioane de utilizatori fiind atacati online in primele trei trimestre din an, comparativ cu 2,7 milioane, in aceeasi perioada din 2017. Principalii factori din spatele interesului crescut pentru criptomonede au fost instalarea si utilizarea de software si continut nelicentiate, potrivit Kaspersky Lab.

In 2018, programele de mining de criptomonede au prevalat in fata principalei amenintari a anilor trecuti: ransomware-ul. Numarul utilizatorilor de Internet atacati cu programe de mining de criptomonede a crescut constant in prima jumatate a anului, cu un varf in martie, aproximativ 1,2 milioane de utilizatori fiind atacati intr-o luna.

Expertii Kaspersky Lab au investigat contextul economic al izbucnirii febrei criptomonedelor, pentru a descoperi ce a condus la raspandirea ei la nivel global. Au analizat reglementarile, pretul la electricitate in primele 10 tari vizate de programe de mining si principalii vectori de infectare pentru familiile malware cele mai raspandite.

Analiza arata ca nici legislatia in domeniul criptomonedelor, nici costul electricitatii nu au un impact semnificativ asupra raspandirii malware-ului de mining. Investigatia asupra familiilor malware arata, insa, ca au infectat dispozitivele mai ales pacalind utilizatorii sa instaleze software piratat si continut fara licenta.

„Analiza noastra asupra mediului economic al fenomenului de mining ca activitate malware si a motivelor pentru prezenta sa, foarte raspandita in anumite regiuni, a aratat o corelatie clara: cu cat este mai simplu sa distribui software fara licenta, cu atat mai multe incidente de acest gen au fost detectate”, spune Evgeny Lopatin, security expert la Kaspersky Lab. „Pe scurt, o activitate care nu este in general perceputa ca periculoasa – descarcarea si instalarea unor programe dubioase – a dus la ceea ce este, probabil, cea mai importanta amenintare cibernetica a anului: mining-ul nelegitim de criptomonede.”

Alte rezultate ale reportului:

  • Numarul total de utilizatori care au intalnit programe de mining a crescut cu peste 83%, de la 2.726.491, in 2017, la 5.001.414, in 2018.
  • Procentul de programe de mining detectate a crescut de la 5%, in 2017, la 8% in 2018 – din numarul total de amenintari.
  • Numarul total de utilizatori care s-au confruntat cu programe de mining pentru dispozitive mobile a crescut de peste cinci ori, de la 1.986, in 2017, la 10.242, in 2018.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri