Studiul a fost realizat in randul a 103 companii de IT, 550 de companii din alte sectoare si 51 de institutii publice din regiunea de Nord-Vest a tarii, in perioada 1 septembrie - 15 octombrie 2018, de catre Encore Research, cu sprijinul Primariei si al Consiliului Local Cluj-Napoca.

Concluziile sunt reprezentative la nivel national, procentul investitiilor in digitalizarea afacerilor fiind similar si in celelalte regiuni din Romania, pe fondul unui nivel concurential tot mai ridicat.

„Dincolo de cifre, trebuie sa tinem cont ca digitalizarea duce la conectare si la mobilitate, la transformarea datelor in informatii. De aici rezulta o capacitate de analiza crescuta si un context prielnic inovatiei, ca un factor diferentiator relevant in era digitala”, declara Bianca Muntean, director executiv ARIES Transilvania.

Estimare: Digitalizarea in urmatorii 5 ani - Afacerile digitalizate vor creste in proportie de 35 – 40% in urmatorii 5 ani, potrivit intentiilor respondentilor. 36% dintre companii se vad digitalizate in maximum 2 ani, 30% aloca minimum 3 ani pentru finalizarea acestui proces, iar alte 30% nu se arata interesate de digitalizare.

Joburile peste 20 de ani. Cum...
Citeste si: 5 schimbari care se vor produce in piata muncii in urmatorii 20 de ani

Oferta diversificata de servicii de digitalizare - De partea cealalta, a companiilor de IT care ofera servicii de digitalizare, oferta este una diversificata, cuprinzand in special aplicatii destinate segmentelor de content & document management, consumer software, ecommerce, cloud, analiza de business, cresterea mobilitatii sau securitate.

In medie, 76% din cifra de afaceri (> 2 miliarde de lei) a companiilor IT din regiunea de Nord-Vest a tarii o reprezinta vanzarile de produse destinate digitalizarii. 75% din oferta industriei de IT din Nord-Vest acopera servicii de sprijin al afacerilor si comertul electronic. Domeniile educatie si administratie publica sunt mai putin acoperite.

Obstacolele identificate in vanzarea solutiilor de digitalizare sunt necunoasterea beneficiilor digitalizarii, rezistenta la schimbare, lipsa de pregatire si bugetele restranse alocate acestui capitol.

„Probabil ca singura modalitate de a amplifica productivitatea si inovatia in toate industriile este educatia. Trebuie sa crestem gradul de informare privind beneficiile incontestabile ale digitalizarii, un prim pas foarte important in aceasta directie fiind studiul publicat de clusterul Transilvania IT si ARIES Transilvania”, adauga Voicu Oprean, presedintele ARIES Transilvania.

Michal Szczurek, CEO ING Bank...
Citeste si: 20% dintre angajatii ING au pe agenda dezvoltarea digitala a bancii

In acest context, companiile din IT se orienteaza spre segmentul matur, constient de avantajele digitalizarii si mai putin catre companiile mici.