Amintim ca societatile din domeniul comunicatiilor vor fi obligate sa plateasca o taxa de 3% din cifra de afaceri, potrivit proiectului de la Finante.

Potrivit reprezentantilor Vodafone, masurile impuse in sarcina industriei sunt excesive, cresterile de taxe fiind fara precedent in istoria industriei de telecom din Romania. Necesitatea impunerii acestor masuri este cu atat mai contestabila, in conditiile in care industria va fi nevoita sa aloce investitii masive pentru indeplinirea obiectivelor de tara pe care Guvernul Romaniei este pe cale de a si le asuma in cadrul Strategiei Nationale 5G.

Reprezentantii Vodafone mai spun ca necesitatea aplicarii masurilor de crestere a taxelor existente si de introducere a unora noi nu are justificare in conditiile in care ANCOM inregistreaza in cursul anului 2018 un excedent bugetar semnificativ, din care urmau sa fie atribuite peste 500 milioane lei catre proiecte din zona IT&C, conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta emis la sfarsitul lunii iunie a.c.

Noile masuri nu au facut obiectul niciunui proces de consultare cu industria de telecomunicatii sau cu autoritatea de reglementare in domeniu. Mai mult, nu a avut loc niciun demers de informare a actorilor principali din piata cu privire la impactul semnificativ pe care aceste masuri, in cazul in care vor fi adoptate, il vor avea asupra activitatii acestora, mai arata reprezentantii Vodafone.

Iohannis respinge din nou...
Citeste si: Iohannis respinge iar propunerile pentru Dezvoltare si Transporturi

Acestia mai spun ca orice modificare legislativa, indiferent de domeniul caruia i se aplica, trebuie sa fie justa, proportionala in ceea ce priveste raportul cost-beneficiu si necesara. Consideram ca noile masuri, care ar urma sa se aplice in mai putin de 2 saptamani, nu indeplinesc niciuna dintre aceste conditii.

Toate acestea contravin grav cadrului de reglementare european in vigoare, prin incalcarea principiului neutralitatii tehnologice si a prevederilor privind cadrul general de autorizare a retelelor si serviciilor de comunicatii, mai arata reprezentantii Vodafone. Romania a transpus deja aceste prevederi in legislatia nationala, iar modificarea lor poate atrage dispunerea din partea autoritatilor europene a unor proceduri de infringement, cu aplicarea corespunzatoare de sanctiuni.