Vodafone, unul dintre principalii jucatori in domeniul IoT cu 80,9 milioane de conexiuni, prezinta astazi rezultatele celui mai recent Barometru IoT. Cu 1.758 de companii de la nivel global incluse in sondaj, Barometrul releva faptul ca peste o treime (34%) dintre acestea utilizeaza IoT, 70% dintre cei care au adoptat tehnologia au depasit stadiul de proiecte pilot, in timp ce 95% dintre utilizatori vad beneficiile investitiilor in aceasta tehnologie si faptul ca aceasta devine o tendinta curenta.

In timp ce scenariile de utilizare pentru IoT sunt variate, de la exoschelete medicale, la pneuri conectate, cercetarea a identificat faptul ca aceasta tehnologie are impact asupra afacerilor, indiferent de dimensiunea si sectorul industrial. 60% dintre afacerile care utilizeaza IoT sunt de parere ca tehnologia a revolutionat, deja, industria in care activeaza sau o va face in urmatorii cinci ani. 84% dintre cei care au adoptat solutii IoT au raportat o crestere a increderii in aceasta tehnologie, 83% crescand gradul de implementare pentru a profita de toate beneficiile oferite de tehnologie.

De asemenea, cele mai avansate companii au identificat o buna recuperare a investitiilor. 87% dintre acestea au raportat recuperari semnificative sau beneficii de pe urma tehnologiei IoT, comparativ cu doar 17% dintre companiile aflate la inceputul proceselor de implementare. Aceste beneficii cresc increderea in aceasta tehnologie. 76% dintre respondenti afirma ca IoT este esential pentru indeplinirea obiectivelor de afaceri. O parte dintre acestia afirma ca nu-si pot imagina cum ar arata afacerea fara aceasta tehnologie – 8% dintre utilizatori au afirmat ca „intreaga afacere depinde de IoT”.

Privind in viitor, noua tehnologie va continua sa sustina performanta IoT. 52% dintre utilizatori planuiesc sa utilizeze 5G, tehnologie care va suporta volume mai mari de date, siguranta imbunatatita si latenta foarte mica. Impreuna cu tehnologia mobila de calcul de ultima generatie care va procesa traficul aplicatiilor, utilizatorii se pot astepta la o performanta mai buna, la riscuri mai mici si la viteze mai mari pentru date.

In Romania, Vodafone a implementat solutii IoT pentru companii din domenii precum retail, energie si utilitati, automobile, transport si logistica. In 2018, compania a lansat prima retea live NB-IoT cu acoperire nationala pregatita sa ofere companiilor posibilitatea de a beneficia de o gama larga de solutii si de aplicatii menite sa imbunatateasca si sa eficientizeze procesele de afaceri.

„De la ultimul Barometru, am observat o crestere a implementarii tehnologiei IoT in Romania, tot mai multe companii intelegand importanta solutiilor personalizabile si eficiente din punct de vedere al costurilor. Vodafone Romania continua sa-si extinda portofoliul de solutii IoT pentru a raspunde in mod eficient nevoilor pietei si pentru a imbunatati competitivitatea si performanta clientilor nostri”, a declarat Eduard Cucu, High Corporate Sales Director, Vodafone Romania.

Solutiile IoT oferite de Vodafone Romania acopera o gama larga de necesitati, de la managementul flotelor auto si optimizarea rutelor, smart parking, connected cabinets, la retail analytics, digital signage si sisteme de monitorizare a traficului din magazin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri