Vodafone Romania, al doilea jucator pe piata locala de telecom si filiala celui mai mare operator multinational de comunicatii la nivel mondial, a lansat in teste serviciile de internet 4G, tara noastra fiind a patra in Europa in care compania introduce aceasta tehnologie, dupa Germania, Portugalia si Italia.

Romania este una dintre cele mai mari piete europene pentru grupul Vodafone in privinta numarului de clienti (7,8 milioane de utilizatori la finalul lui iunie 2012), insa lansarea de la Bucuresti vine inaintea unor tari precum Spania sau Marea Britanie, in care compania are mai multi clienti si venituri mai mari.

Serviciile 4G (urmatoarea tehnologie dupa 3G) permit utilizatorilor sa foloseasca internetul mobil la viteze de pana la 100 de Mbps, de cateva ori mai mari decat in cazul 3G. De asemenea, pot folosi simultan mai multe aplicatii multimedia, precum navigare pe internet, conferinte video in timp real, acces la fisiere foto /video, video streaming HD.

“Am lansat 4G in Germania si Portugalia, iar Romania si-a impartit medalia de bronz cu Italia (n.red. Vodafone Italia a lansat serviciile 4G in urma cu doua zile)”, a precizat la conferinta de presa de la Bucuresti italianul Vittorio Colao (51 de ani), cel care conduce din iulie 2008 grupul britanic.

Clientii pot testa serviciile 4G in 17 magazine din 10 orase

Vodafone este cel mai mare operator multinational de telecomunicatii la nivel mondial, un business de circa 46,4 miliarde de euro anul trecut (aprilie 2011-martie 2012) si cu 406,4 milioane de clienti in mai bine de 30 de tari la finalul lui iunie 2012. Cel mai mare operator telecom din lume este China Mobile, cu aproape 700 de milioane de clienti, insa acesta nu este un grup multinational, operatiunile sale desfasurandu-se in special pe piata chineza.

Pana la lansarea comerciala a serviciilor 4G (LTE), care va avea loc in ianuarie anului viitor, clientii Vodafone vor putea sa testeze noua tehnologie, la viteze de pana la 75 Mbps, in 17 magazine in 10 orase: Arad, Bacau, Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Galati si Timisoara.

Tehnologia 4G va putea fi incercata pe mai multe tipuri de terminale: modem USB, tableta si hotspot mobil.

La inceputul anului viitor, cand compania va lansa comercial serviciile 4G, vitezele vor ajunge pana la 100 Mbps. Oficialii operatorului nu au prezentat detalii despre preturi, acestea urmand sa fie publice cand va fi lansata oferta comerciala.

Vodafone investeste 100 de milioane de euro in retea anul viitor. O parte din suma este pentru 4G

In afara de suma de 228,5 de milioane de euro pe care Vodafone trebuie sa o plateasca pana in iulie 2013 pentru achizitia de licente, compania va investi anul viitor in jur de 100 de milioane de euro in infrastructura, insa nu toata suma va fi utilizata pentru serviciile 4G.

"O parte din bani vor fi indreptai catre reteaua 4G, care se va extinde treptat", a afirmat Iñaki Berroeta, directorul general al Vodafone Romania, companie cu afaceri de 802,3 milioane de euro anul trecut.

Reteaua LTE a Vodafone opereaza in banda de frecventa de 1800 MHz si a fost implementata cu echipamente Huawei.

Operatorii se lupta pentru a lansa cat mai repede serviciile 4G pentru ca internetul mobil este viitorul telecomunicatiilor, consumul de internet pe mobil fiind estimat sa creasca de 18 ori in urmatorii cinci ani, potrivit unor estimari ale furnizorului de echipamente Cisco.

“Sa ai repede internet mobil de mare viteza va fi esential pentru multe tari europene, va fi esential pentru zona rurala. In Germania, datorita LTE oferim acum servicii mai bune decat cu liniile traditionale. Este, de asemenea, o oportunitate fantastica pentru companiile mici, pentru oamenii care lucreaza de acasa. Si, totodata, este mijlocul de dezvoltare al altor businessuri precum cele din media, entertainment, software”, a mai spus Colao.

De altfel, si principalii concurenti ai Vodafone, operatorii Orange si Cosmote au anuntat ca vor lansa in curand servicii 4G. Conducerea Orange Romania, cel mai mare operator, vrea sa introduca noua tehnologie pana la finalul acestui an, iar Cosmote in 2013. Serviciul 4G de la Orange va fi lansat initial in anumite zone din Bucuresti si va fi disponibil pe tablete.

De la Bucuresti vor fi gestionate retelele 4G ale Vodafone din Italia si Germania

Seful Vodafone a precizat ca lansarea 4G arata angajamentul companiei fata de piata romaneasca, angajament luat prin investitii mari in infrastructura, servicii, dar si „in magazine frumoase”, precum a fost „investitia scumpa” in magazinul Vodafone din centrul comercial AFI Palace Cotroceni.

„Din Romania este gestionata o mare parte din activitatea retelelor noastre din Europa si vor fi si mai multe datorita calitatii bune a oamenilor”, a afirmat managerul.

Giovanni Chiarelli, directorul tehnic al Vodafone Romania, a precizat ca din centrul de operatiuni de retea din Pipera vor fi monitorizate si retelele 4G ale Vodafone din Italia si Germania. De altfel, un manager in recrutare al companiei declara recent pentru wall-street.ro ca operatorul recruteaza aproximativ 100 de oameni care sa lucreze in magazinele operatorului, dar si in centrul de operatiuni de retea (NOC). Pentru NOC (network operations center) compania cauta in special absolventi de Politehnica.

“Reteaua din Romania este una dintre cele mai bune pe care le avem in Europa. Poate nu am evidentiat acest lucru atat de mult in ultimii ani, dar cifrele o arata”, a spus Chiarelli cand a fost intrebat de Vittorio Colao care retea Vodafone este mai buna: cea din Romania ori din Italia.

“Este mai buna si decat in Germania?”, a mai intrebat Colao.“ Da, cu siguranta!”, a raspuns directorul tehnic al Vodafone Romania.

Dan Nica, seful comunicatiilor, cu zambetul pe buze: Licitatia i-a facut pe operatori sa plateasca o suma mare de bani

Operatorul a testat tehnologia 4G printr-un apel video intre magazinul Vodafone Experience Store din centrul comercial AFI Palace Cotroceni, centrul de operatiuni de retea din Pipera si centrul din Brasov; a incarcat si descarcat un video si a prezentat o sesiune de video streaming.

“Aceasta tehnologie poate face minuni, tot ce asteptau foarte multi romani se poate intampla si exista in realitate. Ofera multe oportunitati pentru extreme de multe companii romanesti. Acest serviciu este lansat inaintea Angliei, a Olandei, a Spaniei, ceea ce arata ca piata romaneasca este una in care merita sa investesti, in care exista cerere, in care exista utilizatori. Este raspunsul la intrebarea de ce sa investesti in Romania. Cred ca avem acum raspunsul”, a afirmat Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

El a adaugat ca licitatia de licente de telecomunicatii organizata de ANCOM s-a desfasurat “in conditii extraordinare”. Licitatia incheiata in septembrie a fost una deosebit de importanta pentru ca a permis operatorilor sa cumpere spectrul pe care si l-au dorit atat pentru a continua sa furnizeze serviciile actuale, dar mai ales pentru a-si moderniza reteaua introducand 4G.

“Ceea ce este important este ca acea licitatie de frecventa am desfasurat-o nu numai in niste conditii extraordinare, astfel incat, cu zambetul pe buze- ca sa spun asa, i-a facut pe operatori sa plateasca o suma mare de bani, dar, care, in acelasi timp, si lor si noua ca utilizatori ne ofera acces la inalta tehnologie”, a afirmat Nica, adaugand ca asteapta si raspunsul celorlati operatori in privinta lansarii de servicii 4G.

Cei cinci operatori care s-au inscris in licitatia de telecom vor avea de platit 682,1 milioane de euro pana in iulie anul viitor. Cea mai mare suma este platita de Vodafone (228,5 milioane de euro), compania fiind urmata de Orange Romania (cu 227,1 mil.euro), Cosmote (179,8 mil. euro), RCS&RDS (40 mil. euro) si 2K Telecom cu 6,6 milioane de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri