In fiecare vara, in birourile companiilor incepe lupta pentru termostatul aerului conditionat intre cei care prefera sa lucreze la temperaturi foarte scazute si cei care sunt mai sensibili la frig si prefera un mediu de lucru mai cald. Un studiu guvernamental realizat in SUA in 2009 a descoperit ca 60% dintre angajati au o problema cu temperatura de la birou, iar unu din zece angajati s-a certat cel putin o data cu un coleg in legatura cu temperatura la care ar trebui setat termostatul.

O alta cercetare a aratat ca temperatura optima de lucru este intre 21 si 24 de grade Celsius, insa in multe birouri aerul conditionat este setat sa raceasca atmosfera pana la 17-18 grade Celsius. Iar atunci cand te afli in bataia aerului rece, nu numai ca vei resimti o temperatura mult mai scazuta, dar si productivitatea si sanatatea ta pot avea de suferit.

Pe de alta parte, multi dintre cei care pornesc aerul conditionat spun ca nu o fac doar pentru a scadea temperatura din birou, ci si pentru a scapa de senzatia de aer inchis si sufocant. Aceasta problema ar putea fi rezolvata mult mai simplu daca in spatiile de lucru ar exista niste ventilatoare turn, care sa recircule mai eficient aerul si sa creeze o atmosfera mai placuta la locul de munca, mai ales in conditiile in care unele studii au arata ca aerul conditionat care functioneaza in permanenta poate avea consecinte negative. Iata care sunt motivele pentru care ar trebui sa inchizi aparatul de aer conditionat de la serviciu:

Risc mai mare de a comite erori

Un studiu al Universitatii Cornell asupra legaturii dintre temperatura de la locul de munca si rata greselilor comise de angajati a aratat ca in birourile in care temperatura medie era de 25 de grade Celsius rata erorilor umane este de doar 10%. In schimb, birourile in care temperaturile nu depasesc 20 de grade Celsius, rata greselilor creste pana la 25%.

Aerul rece are un impact mai puternic asupra femeilor

Nu este o coincidenta faptul ca, de regula, razboiul asupra termostatului apare intre femei si colegii lor de sex masculin. Din cauza estrogenului, femeile resimt mai puternic frigul, intrucat acest hormon restrange circulatia periferica. In plus, femeile au o masa musculara mai mica decat cea a barbatilor, iar acest lucru le face sa simta frigul mult mai intens.

Aerul rece scade productivitatea

O cercetare a Universitatii Cornell, realizata de profesorul Alan Hedge, a aratat ca temperatura ideala pentru productivitate este cuprinsa intre 22 si 26 de grade Celsius.

Animozitati intre colegi

Un alt studiu citat de jurnalul Science a descoperit ca in birourile in care temperaturile sunt mai scazute, angajatii sunt mai predispusi sa isi vada colegii ca fiind lipsiti de generozitate si neglijenti cu nevoile celor din jurul lor. Acest fenomen apare fara sa mai punem la socoteala certurile care apar din cauza aerului prea rece de la locul de munca.

Risc crescut de alergii

Filtrele unui aparat de aer conditionat trebuie curatate periodic, pentru a evita acumularea de praf, bacterii si spori de mucegai care se raspandesc in aer de fiecare data cand pornim aparatul. Insa in cladirile de birouri, aceste filtre nu sunt niciodata curatate, ceea ce explica de ce riscul de a ne imbolnavi sau de a suferi reactii alergice este mult mai mare.

Toate aceste argumente nu conduc la concluzia ca aerul conditionat din birouri trebuie oprit definitiv, insa cu siguranta atmosfera de la locul de munca poate fi imbunatatita daca se mentine o temperatura placuta pentru toata lumea. Cei care sufera din cauza caldurii vor putea apela la o solutie alternativa, cum ar fi un ventilator, in timp ce aceia carora nu le place frigul se vor simti mult mai confortabil.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri