Directia Nationala Anticoruptie anunta oficial, intr-un comunicat dat publicitatii joi dimineata, ca seful Oracle, Sorin Mandrutescu este cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita in forma continuata. DNA sustine ca Mandruteste ar fi pretins si primit suma de 869.413 euro cu titlu de mita, in opt situatii, in perioada septembrie 2009-noiembrie 2013.

Procurorii sustin ca seful Oracle le-ar fi cerut reprezentantilor unor firme din domeniul IT, parteneri acreditati ai companiei multinationale, sa puna la dispozitia acestora oferte de pret avantajoase privind produsele comercializate de filiala din Romania a companiei multinationale, astfel ca respectivele societati sa poata sa se inscrie si sa participe la anumite licitatii publice organizate de diverse institutii de stat sau cu capital de stat.

Mai jos, integral comunicatul DNA:

”Ca urmare a solicitarilor formulate de reprezentanti ai mass media cu referire la acte procedurale efectuate de procurori in cursul zilei de 7 august 2019 si avand in vedere interesul public suscitat de activitatile desfasurate, pentru o corecta informare a opiniei publice, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa va comunice urmatoarele:

Ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au efectuat, pe parcursul zilei de 7 august 2019, o serie de perchezitii in cadrul unui dosar penal ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie.

Ulterior, in urma audierii in acelasi dosar penal, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul MINDRUTESCU SORIN MIHAI, director general al filialei din Romania a unei companii multinationale din domeniul IT, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita in forma continuata (8 acte materiale).

De asemenea, a fost fixata o cautiune in valoare de 500.000 euro (echivalent in lei) care va fi depusa la o unitate bancara si consemnata pe numele sau la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie sau prin constituirea unei garantii reale, mobiliare ori imobiliare, in limita sumei respective.

Termenul de depunere a cautiunii a fost fixat pentru data de 9 august 2019.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In calitatea mentionata anterior, inculpatul Mindrutescu Sorin Mihai a pretins si ulterior a primit suma totala de 869.413 euro, cu titlu de mita, de la reprezentantii unor firme din domeniul IT (parteneri acreditati ai companiei multinationale), pentru ca, in exercitarea atributiilor sale de serviciu, sa puna la dispozitia acestora oferte de pret avantajoase privind produsele comercializate de filiala din Romania a companiei multinationale, astfel ca respectivele societati sa poata sa se inscrie si sa participe la anumite licitatii publice organizate de diverse institutii de stat sau cu capital de stat – Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

Ofertele de pret priveau produsele comercializate de filiala din Romania a companiei multinationale, in special licentele IT necesare institutiilor publice.

Licitatiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achizitia de echipamente de tehnica de calcul, componente, accesorii, produse si aplicatii software si servicii conexe necesare implementarii unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea si adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitatiile aveau ca obiect suplimentarea ori reinnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic si mentenanta.

Suma totala de 869.413 euro a fost pretinsa si primita de inculpat, cu titlu de mita, in opt situatii, in perioada septembrie 2009-noiembrie 2013.

Banii au fost primiti fie in conturi personale ale inculpatului, fie in conturi ale unor societati controlate de inculpat.

Inculpatului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri