In Romania, statisticile arata ca circa 70% dintre apelurile la 112 sunt false – fie nu sunt urgente, fie sunt farse. Pedepsele sunt, insa, extrem de mici – intre 500 de lei si 1.000 de lei. In alte tari, insa, apelurile false la 112 sau, dupa caz, 911, in SUA si Canada, se pedepsesc extrem de sever, ajungandu-se chiar la ani de inchisoare pentru cazuri grave.

Serviciul european 112 trebuie folosit doar pentru urgente. Daca suni la acest numar pentru alt motiv, se considera abuz (daca o faci intentionat) sau apel fals (daca apelezi accidental).

wall-street.ro a consultat legile mai multor state din lume pentru a vedea cum pedepsesc acestea abuzul si apelurile false la numerele de urgenta. Pe scurt, concluzia arata ca Romania are una dintre cele mai relaxate legislatii din domeniu, lucru care incurajeaza (sau cel putin nu descurajeaza) pe cei care apeleaza abuziv serviciul 112.

OLANDA

In Olanda, apelarea abuziva a 112 este considerata o actiune penala. Politia va depista pe cel/cea care a apelat serviciul pentru alte motive decat cel care trebuie. Politia poate cere date suplimentare direct de la centrul de apeluri de urgente pentru a depista apelantul.

Ce risca acesta? Adultii risca pedeapsa cu inchisoarea, sau amenda. Copiii care abuzeaza de 112 sunt, de asemenea, pedepsiti. Politia va trimite, initial, o avertizare scrisa parintilor. Daca acest lucru nu ajuta, minorul va fi referit unei organizatii nationale de prevenire a criminalitatii infantile. Politia poate cere, de asemenea, condamnarea lui conform legilor penale pentru minori.

RUSIA

In Rusia, pedepsele pentru apelarea abuziva a serviciului 112 pot fi extrem de severe. Astfel, pentru un apel fals catre politie, amenda se ridica intre 14 si 21 de euro. Daca insa suni pentru a reclama pregatiri teroriste ale unor entitati, sau scenarii prin care viata cuiva este pusa in pericol, amenzile si pedepsele cresc exponential.

Astfel, apelantii risca:

  • Amenda de pana la 2.700 de euro;
  • Munca in folosul public de pana la 480 de ore;
  • Restrangerea liberatii de miscare pana la 3 ani;
  • Munca fortata pentru pana la 3 ani;
  • Arest pentru 3-6 luni;
  • Inchisoare pentru pana la 3 ani.

REPUBLICA MOLDOVA

Republica Moldova are, de asemenea, o lege mai stricta decat cea romaneasca – 1.500 de lei amenda si munca neplatita in folosul comunitatii.

SUA

In Statele Unite ale Americii, pedepsele difera in functie de state, insa toate sunt foarte mari.

Astfel, in California, folosirea abuziva a 911 (echivalentul 112) se pedepseste prin amenda de 1.000 $, la care se adauga posibile alte cheltuieli de deplasare ale echipajelor, amenda putand astfel urca pana la 4.500 $. Pe langa acest lucru, unele persoane care abuzeaza de 911 pot fi incarcerate pentru o perioada de pana la un an.

Apelarea repetata a serviciului 911 in California poate duce la amenzi de pana la 200 de dolari/apel.

In Virginia, legile sunt de asemenea stricte – abuzul se pedepseste cu pana la un an de inchisoare, amenda de 2.500 $ sau ambele.

BULGARIA

Parlamentul Bulgar a decis ca amenda maxima pentru apelarea abuziva a serviciului unic 112 se pedepseste cu amenda de pana la 20.000 de leva (10.000 de euro), in functie de gravitate.

Coreea de Sud

Persoanele care fac farse la serviciul de urgenta din Coreea de Sud risca pana la 5 ani de inchisoare, sau o amenda de 10 milioane de woni (circa 8.500 de euro). Cei care incalca pentru prima oara legea NU sunt iertati, daca se dovedeste ca ei au apela serviciul de urgenta cu premeditare si a irosit resursele politiei.

MALTA

Micul stat are, de asemenea, legi dure, mai ales impotriva celor care apeleaza in mod repetat serviciul 112.

Astfel, persoana in cauza este chemata la sediul politiei. Daca acesta a apelat din eroare serviciul, este lasat sa plece doar cu un avertisment scris. Daca insa se considera ca el a folosit voit eronat serviciul 112, amenda poate ajunge pana la 23.293 de euro, conform Electronic Communications Regulations.

Pe langa aceasta suma, un extra de 465 de euro poate fi cerut pentru fiecare zi in care apelurile abuzive continua.

MAREA BRITANIE

Folosirea abuziva sau gresita a serviciului de apel de urgenta este considerata fapta penala (si) in Marea Britanie. Maximul amenzii poate ajunge la 5.000 de lire sau 6 luni de inchisoare.

Retail jobs

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri