Industria IT, considerata a fi cel mai dinamic sector al economiei romanesti, cunoaste si una dintre cele mai efervescente dezvoltari in ceea ce priveste liniile de studiu pe care le sustine.

Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, Romania are nevoie anual de aproximativ 12.000 de specialisti in acest sector, pe langa cei care sunt deja in activitate. Ori, la fiecare sfarsit de an universitar, numarul absolventilor din domeniu e mai mic cu circa 3.000 de persoane decat necesarul minim din domeniu.

Recrutare de pe bancile facultatii

In acest context, e de la sine inteles efortul companiilor din industria IT de a-i sustine pe tinerii interesati sa lucreze in domeniu inca de pe bancile institutiilor de invatamant superior. Astfel, se creeaza nu doar o pepiniera calificata pentru a lucra intr-o industrie cu exigente tot mai sporite, dar si un sistem educational universitar adaptat noilor provocari, benefic atat pentru absolventi, cat si pentru companiile de resort care se aliniaza la cerintele unei piete in continua miscare. Nu in ultimul rand, absolventii de studii universitare au oportunitatea de a se reprofila in domeniul IT & software.

Retail jobs

O formare profesionala sustenabila

Una dintre companiile IT care sustin liniile de studiu este NTT DATA Romania, ce ofera servicii complete de dezvoltare si management de software. Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania, explica initiativa companiei sale: „Din dorinta de a investi in viitor, am decis impreuna cu partenerii nostri de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca sa sustinem promovarea unui sistem educational universitar cu adevarat sustenabil. Cele patru linii de studiu deschid perspective promitatoare tuturor celor care decid sa le urmeze. Acestea presupun, intai de toate, dezvoltarea competentelor in sfera IT, dar si dobandirea de experienta practica, atat de necesara pentru o buna integrare in piata muncii. Cu totii ne dorim o comunitate prospera in care performanta este o valoare esentiala in care competentele si aptitudinile resurselor umane raman la un nivel inalt. Cheia succesului este reprezentata intr-o mare masura de increderea pe care o acordam tinerilor.”

Citeste si:
Codecool lansează cursuri de weekend pentru a deveni Full Stack...
Școala de programare Codecool...

Compania sustine, in cadrul Universitatii Babes-Bolyai, patru linii de studiu, un program de licenta in limba germana, doua programe de masterat si un program postuniversitar. Prima linie de studiu, infiintata in 2014, in parteneriat cu Facultatea de Matematica - Informatica este programul de licenta in Informatica cu predare in limba germane. Cele doua programe de masterat, in colaborare cu Facultatea de Matematica - Informatica si FSEGA, sunt „Sisteme Informatice Avansate: Modelare, Proiectare, Dezvoltare”, in limba germana, si „Sisteme de Asistare a Deciziilor Economice“. Programul Postuniversitar de Pregatire si Formare Profesionala in Informatica este dedicat persoanelor care doresc o reconversie profesionala.

Iata cum se prezinta situatia liniilor de studiu, la inceputul anului universitar 2019-2020, pentru programele sustinute de catre NTT DATA Romania, dupa incheierea sesiunilor de inscrieri: Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA): Master Sisteme de Asistare a Deciziilor Economice (SADE) - 30 de persoane. Universitatea Babes-Bolyai, Facultatea de Matematica - Informatica: licenta - 75 de persoane; Master - 28 de persoane; Postuniversitar - 48 de persoane.

Citeste si:
Ce joburi au tinerii români care studiază în străinătate
Ce joburi au tinerii români...

Acestea fiind spuse, domeniul IT ramane unul dintre cele mai ofertante pe plan national si nu numai. Tocmai din acest motiv, companiile incep sa se ocupe de recrutarea studentilor, viitorii lor angajati, inca de pe bancile facultatilor, oferindu-le numeroase programe de formare si dezvoltare profesionala.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri F