Facebook a acceptat sa plateasca o amenda de 500.000 de lire sterline (aproximativ 580.000 de euro) pentru incalcarea legislatiei privind protectia datelor in legatura cu firma de consultanta Cambridge Analytica, a anuntat autoritatea britanica de reglementare in domeniul protectiei datelor, potrivit Reuters, scrie Agerpres.

Biroul britanic al comisarului pentru informatii (ICO) a amendat anul trecut Facebook dupa ce date despre cel putin 1 milion de utilizatori britanici s-au aflat printre informatiile stranse de Cambridge Analytica si folosite in scopuri politice.

ICO a declarat miercuri ca, prin acceptarea platii amenzii, Facebook nu a procedat la o recunoastere a vinovatiei sale.

''Principala ingrijorare a ICO a fost ca date despre cetateni ai Regatului Unit au fost expuse unui risc grav de prejudicii. Protectia informatiilor personale si a intimitatii are o importanta fundamentala'', a declarat comisarul adjunct al ICO, James Dipple-Johnstone.

''Suntem bucurosi sa aflam ca Facebook a luat si va continua sa ia masuri semnificative pentru a se conforma principiilor fundamentale ale protectiei datelor'', a adaugat reprezentantul ICO.

Citeste si:
Fost sef CERT-RO despre atacurile la spitale: Incompetenta crasa
Fost sef CERT-RO despre...

Firma de consultanta Cambridge Analytica a intrat in atentia opiniei publice pentru rolul sau in referendumului din 2016 privind Brexitul, dupa ce a obtinut date despre milioane de utilizatori Facebook fara permisiunea acestora.

Cambridge Analytica a fost angajata de Donald Trump pentru campania sa dinaintea alegerilor prezidentiale din SUA, din toamna lui 2016.

La 25 mai 2018, in Uniunea Europeana a intrat in vigoare Regulamentul General privind Protectia Datelor (GDPR), un set unic de norme cu o abordare comuna la nivelul UE in ceea ce priveste protectia datelor cu caracter personal. De la data respectiva aproape toate statele membre si-au adaptat legislatia nationala pentru a se conforma GDPR.

Citeste si:
PSD vrea sa conteste raportul MCV/ CCR: Recomandarile sunt obligatorii
In timp ce PSD vrea sa...
Sursa foto: By PixieMe / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Serviciul de e-car sharing Spark s-a lansat. Pretul - 1,4 lei/minut