Gigantul tehnologic chinez Huawei va decide daca va continua sa aduca sistemul sau de operare Harmony OS pe smartphone-urile sale in urmatoarele sase sau noua luni, deoarece inca ii este interzis sa lucreze cu companii americane precum Google, a declarant Vincent Pang, vicepresedintele senior al Huawei pentru Business Insider in timpul unui dineu cu presa.

„Nu putem astepta mai mult, am ratat un pilot”, a spus Pang, referindu-se la smartphone-ul recent lansat de Huawei Mate 30. Telefonul respectiv functioneaza pe versiunea open source de la Android, care nu include niciun serviciu sau aplicatie Google, inclusiv Google Play Store.

Departamentul de Comert al Statelor Unite a pus Huawei, al doilea cel mai mare furnizor de smartphone-uri din lume dupa cota de piata, pe o lista neagra comerciala care o impiedica sa faca afaceri cu companii americane, cu exceptia cazului in care aceste firme obtine permisiunea guvernului.

Asta inseamna ca Huawei nu poate lucra cu Google, care opereaza platforma software Android care ruleaza pe majoritatea smartphone-urilor din intreaga lume. Pierderea capacitatii de a utiliza Google Android pune telefoanele Huawei intr-un dezavantaj major pe pietele din afara Chinei.

Secretarul american pentru Comerţ, Wilbur Ross, a declarat recent ca licenţele vor fi acordate in curand companiilor americane pentru a incepe din nou vanzarea catre Huawei, adaugand ca guvernul a primit 260 de cereri de licenţa pana acum, a informat Bloomberg pe 3 noiembrie. Dar nu s-au facut inca anunţuri oficiale.

Huawei si-a pregatit propria platforma software numita Harmony OS, pe care firma din Shenzhen a prezentat-o in luna august. Insa firma a clasat Harmony OS ca fiind mult mai mult decat un sistem de operare smartphone care sa inlocuiasca Android. In schimb, compania a incadrat-o ca fiind o platforma care va rula pe mai multe dispozitive, inclusiv smartwatch-uri, gadget-uri pentru internetul obiectelor, televizoare si multe altele.

„Harmony nu este un inlocuitor al Android”, a mai spus Pang, in timpul dineului cu presa. „Este o noua generatie de Android.”

Pana in prezent, Huawei a prezentat televizoare care ruleaza pe Harmony OS, inclusiv Vision, Honor Vision si Honor Vision Pro. Cu toate acestea, compania nu a facut anunturi specifice despre cum si cand anume va aparea software-ul pe smartphone-uri. A spus ca spera ca va putea lucra cu Google in viitor.

Huawei a declarat in trecut ca ar putea trece ani inainte de a putea dezvolta o adevarata alternativa la Android, asa cum a raportat Financial Times. In luna august, Pang a declarat, de asemenea, pentru CNET ca nu avea de gand sa dezvolte un smartphone pentru software-ul Harmony OS la acea vreme, desi a spus ca acest lucru se poate schimba daca interdictia persista. Richard Yu, CEO al companiei Huawei, de asemenea, a declarat anterior pentru CNBC, in luna mai, ca un sistem de operare pentru smartphone-uri si laptop-uri ar putea fi pregatit pentru pietele din afara Chinei in primul sau al doilea trimestru al anului 2020.

Dar, in ciuda tensiunilor comerciale continue dintre SUA si China — o disputa in centrul careia se afla Huawei — si incapacitatii companiei de a lucra cu companii precum Google, afacerea Huawei a prosperat. Veniturile fiscale ale companiei din trimestrul al treilea au crescut cu 24,4% de la an la an, iar vanzarile de smartphone-uri au crescut cu 26% in raport cu primele trei trimestre ale anului 2019.

Cu toate acestea, interdictia SUA a facut dificila extinderea si dezvoltarea Huawei in strainatate, in special in Europa, care serveste drept piata cheie pentru companie.

„Numai pastrandu-ne amprenta existenta, vom putea supravietui”, a declarat Pang anterior pentru Business Insider. „Dar nici o companie nu vrea doar sa supravietuiasca.”

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri