Unele dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, dar si retailerul suedez de mobila IKEA, au planuri pentru a dezvolta un standard pentru piata de smart homes, una cu dezvoltare foarte rapida inclusiv in Romania.

Astfel, luna trecuta, Apple, Amazon, Google si Alianta Zigbee, care include IKEA si Samsung, au anuntat ca se vor concentra in 2020 (si) pe dezvoltarea unui standard universal pentru piata de device-uri smart home, astfel incat acestea sa fie interoperabile.

In prezent, produsele unei companii nu sunt compatibile, de cele mai multe ori, cu cele ale rivalilor din piata, creandu-se astfel probleme si batai de cap pentru clienti.

“Daca iluminatul inteligent nu se conecteaza usor cu senzorii de usa sau de miscare, sau camerele de securitate nu comunica cu yalele inteligente, adoptarea solutiilor smart home va fi franata”, spune Jack Narcotta, senior industry analyst la Strategy Analytics. “Companiile au facut progrese majore in a simplifica instalarea gadget-urilor; problema ramane interoperabilitatea lor”, continua el.

Mai mult, un lucru deloc de neglijat in acest context este securitatea device-urilor. Compania romaneasca Bitdefender este una dintre primele din lume care a lansat un produs special dezvoltat pentru acest lucru, Bitdefender Box.

Alianta vine intr-o perioada de boom pentru industria smart home. Conform unui raport al Mordor Intelligence piata de smart home s-a ridicat in 2019 la circa 64,6 miliarde de dolari, urmand ca pana in 2025 sa atinga peste 246 de miliarde de dolari.

Ecosistemele de top sunt Amazon Alexa, Google Home, HomeKit (Apple) si SmartThings al Samsung. Desi concurenti, au un scop comun – crearea unui standard si, implicit, vanzarea de mai multe produse si servicii adiacente.

Atunci cand gigantii se aliaza, companiile mai mici se tem ca vor fi scoase de pe piata. Insa vice presedintele Forrester Research, Thomas Husson, spune ca standardul va aduce beneficii inclusiv jucatorilor mai mici de pe piata smart homes, facilitandu-le construirea produselor pentru piete nisa.

Sunt multe modalitati de folosire si diferite sub-piete pentru device-uri smart – energie inteligenta, securitate sau sanatate, printre ele, asa ca nu sunt motive pentru ca producatorii mici si inventivi sa nu poata “musca” din piata, in special pe nise.

Ronan De Renesse, analist Ovum, este de acord ca exista oportunitati pentru companiile mici pe produse smart home, subliniind totodata ca un standard ar urma sa reduca si costurile pentru toate companiile, intrucat nu vor trebui sa dezvolte produse pentru multiple ecostisteme.

Astfel, bariera de intrare a micilor intreprinzatori va fi redusa, creand concurenta si mai mare, lucru care va duce si la ieftinirea produselor si serviciilor. Concurenta va fi una extrem de acerba, profitabilitatea producatorilor de solutii pentru smart homes urmand sa scada; de cealalta parte, insa, vanzarile vor accelera, fara indoiala.

Subiect fierbinte la targul de tehnologie CES 2020

Alianta mai sus mentionata a promis ca va dezvalui informatii suplimentare despre strategie la CES 2020, care va incepe in Las Vegas pe 7 ianuarie. Termostate, camere de supraveghere, incuietori sau sonerii inteligente, toate vor avea un loc central la targul de tehnologie din Vegas.

Cea mai importanta intrebare privind acest viitor standard este CAND va fi gata. A ajunge la o intelegere, avand in vedere strategiile fiecarei companii in parte, va fi dificil. De exemplu, companiile vor trebui sa discute despre costurile fiecareia in acest demers, dar si despre problemele de privacy si patente.

Analistii internationali estimeaza ca cel putin intre 12 si 18 luni, pana cand primele produse cu noul standard vor fi lansate pe piata. Tot ce pot face consumatorii intre timp este sa se asigure ca achizitioneaza produse care se interconecteaza si, in acest demers, specificatiile lor dar si informatiile suplimentare oferite atat de specialisti/retaileri cat si de review-urile online vor fi nepretuite.

Clientii nu ar trebui sa astepte acest standar pentru a achizitiona produse smart intrucat acestea nu vor deveni depasite moral odata ce standardul va fi implementat.

Tu ce produse inteligente detii in casa? Ce ti-ai dori sa achizitionezi in 2020, in acest sens?

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri