Hackerii au găsit o nouă metodă de a exploata îngrijorările și anxietatea provocate de virusul COVID-19 pentru a determina oamenii să deschidă emailuri și să dea click pe link-uri malițioase, denumită de către specialiștii în securitate cibernetică „fearware”.

De la izbucnirea focarului de COVID-19, hackerii au creat la nivel global, 130.000 de noi domenii de email care tratează subiectul pandemiei, folosite special pentru a ocoli filtrele standard antispam utilizate de companii. Conform unor studii recente, se estimează că, în fiecare zi sunt create peste 10.000 de domenii web asociate cu subiectul coronavirus, iar aproximativ nouă din zece sunt malițioase și au scopul de a livra informații incorecte sau de a vinde produse false.

Citește și Val de tentative de fraudă online în timpul pandemiei. Cum ne apărăm?

Ca urmare a focarului de COVID-19 prezent la nivel global, multe organizații lucrează de la distanță, ceea ce creează o și mai mare dependență de comunicarea prin email. Acest aspect a fost deja exploatat de hackeri, clienții companiei Darktrace remarcând o creștere de aproximativ 700% a atacurilor de tip phishing de la începutul pandemiei din februarie 2020.

Hackerii creează emailuri extrem de realiste, care par să provină de la autorități din domeniul medical, dar, în schimb, conțin software malițios care poate fura date personale sau prelua ostil controlul unui dispozitiv. Acest nou trend a creat provocări unice de securitate deoarece instrumentele standard de securitate pentru email blochează automat doar atacurile de phishing tradiționale, dar aceste campanii noi de tip “fearware” sunt mult mai dificil de identificat deoarece fiecare email are conținut unic și diferit.

Hackerii exploatează frica, incertitudinile și indoielile

„Hackerii exploatează frica, incertitudinile și îndoielile, și se adaptează foarte rapid la orice schimbări ca să poată efectua atacuri de securitate cibernetică de actualitate. Am observat o creștere fără precedent a atacurilor de la începutul pandemiei de COVID-19. Am văzut atacuri de tip phishing, care vizează în primul rând utilizatori persoane fizice, dar și atacuri coordonate de securitate cibernetică asupra organizațiilor, inclusiv spitale sau furnizori de infrastructuri critice”, a declarat Victor Gânsac, CEO Safetech Innovations, conform unui comunicat de presă trimis de către companie.

Citește și Datele cu privire la angajaţii UniCredit puse în vânzare, după ce o platformă de recrutare din România a fost atacată de hackeri.


Aceasta a mai adăugat: „Deoarece majoritatea oamenilor urmăresc să afle cât mai multe informații despre focarul de coronavirus, probabilitatea ca aceștia să deschidă emailuri nesolicitate pe acest subiect este semnificativă. Având în vedere că mulți angajați utilizează același computer atât pentru sarcini legate de muncă cât și în interes personal pentru citirea știrilor sau navigarea pe rețelele de socializare, riscul ca organizațiile să devină victime ale atacurilor cibernetice este considerabil. Prin urmare, recomandăm companiilor să își revizuiască politicile de securitate cibernetică pentru a se asigura că sunt protejate și își pot continua astfel activitatea fără întreruperi”.

Soluția Antigena Email de la Darktrace este bazată pe Inteligență Artificială și poate diferenția emailurile malițioase de comunicările autentice de business și prin urmare, blochează emailurile de tip malware să ajungă în inbox-ul angajatului. Creată cu tehnologia inovatoare Cyber AI, soluția de securitate oferită de Darktrace înțelege evoluția „activității normale” a emailurilor corporative și a utilizatorilor individuali din spatele acestora. Acest lucru îi permite să detecteze amenințări cibernetice noi sau deja existente, precum domain spoofing, supply chain account takeover sau uzurparea identității, pe care instrumentele tradiționale de securitate nu le consideră drept malware și le permite astfel accesul.

Antigena Email evaluează în mod continuu emailurile utilizând un algoritm prin care ordonează comunicările normale ale fiecărui utilizator dintr-o rețea, folosind acest filtru al „normalității”, blochează automat emailurile malițioase înainte ca acestea să ajungă la victimă. Soluția poate fi testată gratuit pentru 30 de zile, accesând acest link.

Sursa foto: Clokair / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri