Business-urile mici și medii trebuie să ia în calcul multiple aspecte atunci când își dezvoltă o strategie de costuri și de dezvoltare. Digitalizarea nu mai înseamnă astăzi doar un site, ci multiple aspecte, inclusiv de securitate. Din acest motiv, afacerile din România trebuie să ia în calcul și digitalizarea printr-un server care să securizeze și să optimizeze metodele de lucru din companie.

Companiile mari au specialiști care se ocupă de zona de IT, configurează serverele, securizează rețelele. În cadrul companiilor medii sau mici aceste aspecte au fost de multe ori ignorate. Digitalizarea se rezumă poate doar la un hosting pentru site și un serviciu de mail gratuit și nesecurizat. În plus, comunicările, rapoartele și facturările se fac pe rețele nesecurizate și informațiile nu sunt protejate. Din acest motiv, companiile pierd bani și productivitate.

Multă vreme soluția de bază pentru business-urile mici și mijlocii în ceea ce privește digitalizarea au fost PC-urile ceva mai performante, care însă nu oferă o optimizare specifică cerințelor unei astfel de afaceri.

Am vorbit deseori despre digitalizare, nevoia de documente în Cloud, colaborări de la distanță, iar odată cu pandemia de coronavirus ne-am dat seama cât de importante sunt aceste aspecte. Nu numai că astfel de sisteme sunt mai scumpe, însă ele nu prezintă specificațiile necesare unui server de cloud, care se poate dovedi mult mai folositor pe termen mediu și lung.

Așadar, hai să vedem de ce are nevoie o companie de o soluție in house, un server care să poată să preia din sarcini, din securitate și să îmbunătățească productivitatea. La provocarea AMD Epyc, ultima generație de procesoare dedicate serverelor, care pot fi conectate la soluții de tipul Windows Server 2019 pentru administrarea companiei, am vrut să analizăm această dezbatere „Cloud” versus ”Server propriu”.

AMD EPYC deține peste 140 de recorduri mondiale, iar serverele bazate pe aceste procesoare sunt folosite în HPC, Hyper Data Centers, Big Data, Engineering și asigură inovație și securitate. Dar astăzi vom discuta despre cum ajută AMD Epyc și segmentul de IMM-uri, pentru că poate aduce beneficii la orice nivel.

Cloud sau server în cadrul companiei?

De multe ori citești despre faptul că multiple servicii se mută „on demand” sau după un model „SaaS”. Ce înseamnă asta? Ai hosting-ul site-ului, serverul de mail, stocarea de fișiere într-un serviciu Cloud. Acesta e plătit lunar și crește în funcție de nevoile tale ca antreprenor.

Dar dacă vrei să crești, s-ar putea să ajungi să ai costuri mari pe termen lung în Cloud simplu, dacă nu te bazezi și pe un server intern. Vom lua mai multe aspecte în considerare pentru a explica diferențele și utilitățile unui server în interiorul companiei.

La ce folosește un server într-o companie?

O companie trebuie să se uite cu eficiență la cheltuielile sale, mai ales în această perioadă când orice investiție contează. Dacă folosești servicii pe abonament, vei vedea că ai cheltuieli lunare sau anuale recurente.

La ce poți folosi însă un server în cadrul unui IMM? Știu că sună de speriat, dar nu e așa.

Stocare de fișiere

Cu ajutorul serverelor interne poți avea o modalitate sigură de a stoca fișiere, indiferent dacă vorbim de documente, facturi, contracte, video sau audio. Astfel, ai control mai bun asupra lor și dacă ai nevoie de un upgrade poți să o faci ușor cu un SSD sau un hard disk mai mare ca să extinzi. Ai acces la fișiere atunci când ești la sediul companiei sau de la distanță, dacă te conectezi securizat la propriul server.

Colaborare securizată

Un aspect important pe care l-am putut observat folosind programul AMD EPYC pentru SMB, e că folosind Windows Server 2019 poți colabora și comunica în mod securizat. Astfel, poți oferi acces preferențial la diferite tipuri de documente și foldere unor angajați, în timp ce alții nu au acces la ele. Astfel, dacă ai documente financiare, poți să le faci disponibile doar managerilor, în timp ce documente de colaborare, realizarea de contracte sau fișe de produs pot fi puse la dispoziția mai multor angajați. În plus, poți limita accesul în funcție de IP, așadar unele documente să fie disponibile doar din cadrul companiei, ca să nu plece nimeni cu fișiere confidențiale din companie. De asemenea, mai mulți utilizatori pot lucra în același timp pe fișiere Word sau Excel pentru productivitate și eficiență.

Hosting-ul site-ului

Orice business trebuie să aibă un site astăzi. Fie că vorbim de unul în care să vândă produsele sau să-și prezinte serviciile. Sunt nenumărate servicii care oferă hosting pentru site, dar de multe ori sunt limitate în funcție de numărul de vizitatori. Dacă ai trafic mai mare, atunci trebuie să investești în pachete mai scumpe. Dacă ai un server intern, poți să ai site-ul în mod sigur stocat pe el și să upgradezi în funcție de nevoile tale. Și nu uita, să ai un site nici nu mai reprezintă digitalizare, ci o obligație în 2020.

Servicii de mail

De-a lungul timpului am văzut nenumărate business-uri mici, mai ales din zona total offline, care încă folosesc servicii de mail care au avut de-a lungul timpului probleme, cum ar fi Yahoo. Dincolo de faptul că nu e profesionist să ai un mail de firmă cu o adresă @yahoo.com, e important să ai un domeniu propriu al firmei tale, ca să poți să convingi partenerii de afaceri că ești serios. Un server de mail poate fi setat ușor pe un server și să ai control asupra mail-ului, plus poți să controlezi și accesul angajaților sau să securizezi datele acestora atunci când pleacă din companie.

Supraveghere video

Dacă ai un sediu de firmă sau un punct de lucru vei dori să-ți instalezi camere de supraveghere, iar atunci va trebui să stochezi datele. Dincolo de nevoile impuse de GDPR, prin care trebuie să securizezi aceste date și să le administrezi cu atenție, iar apoi să le ștergi, mai intervine și metoda de stocare. Unele companii oferă stocarea în Cloud a lor, dar pentru a te asigura că toate sunt bune, poți să stochezi datele pe serverul tău, pentru a nu ieși din companie. Cu ajutorul unui procesor adaptat zonei de surveillance și cu un server bun, poți să te asiguri că business-ul tău nu va suferi pierderi.

Baze de date securizate

Dacă ai un business ai și baze de date. Fie că e vorba de clienți, contracte, facturare. Așa că le poți stoca pe un server propriu și să oferi acces preferențial, să le controlezi, să le accesezi doar atunci când trebuie și de unde trebuie. În plus, poți să-ți faci backup local pentru a nu te expune la posibile pierderi de date cauzate de riscuri de securitate.

În plus, poți să securizezi și un CRM intern pe care-l folosești sau dacă ai soluții mai vechi de CRM-uri, le poți face colaborative prin intermediul serverului.

Upgrade în funcție de numărul de utilizatori

Cum spuneam, dacă folosești servicii online vei fi nevoit să plătești pentru fiecare upgrade și să-ți calculezi foarte bine nevoile de business din timp. Dacă ai o creștere bruscă, dar pe care nu o poți acoperi la nivel de cheltuieli, s-ar putea să ai probleme.

Cu un server intern, poți face un upgrade în funcție de numărul de angajați, de traficul venit pe site-ul tău sau nevoile de business punctuale, de exemplu dacă deschizi mai multe puncte de lucru pe care vrei să le interconectezi. Pe servere ai un preț inițial și chiar dacă uneori pare mare, acesta poate să fie amortizat în timp, în luni și ani în care să nu ai cheltuieli suplimentare.

Ce poți să faci cu procesoarele AMD Epyc?

Procesoarele din programul AMD EPYC pentru SMB reprezintă poate cea mai importantă componentă în digitalizarea unui spațiu de lucru, care pune în funcțiune tot ansamblul informatic, fără a avea nevoie de o placă video performantă sau de o infrastructură complexă.

Pentru sarcini obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi hosting-ul unui website sau crearea unui cloud de fișiere care să poată fi accesate de la distanță, un sistem server se va dovedi a fi mai eficient decât un sistem convențional PC.

Pentru a obține performanțe optimizate pentru aplicațiile de server, un procesor care oferă flexibilitate și securitate printr-un echilibru mai bun de resurse este esențial.

AMD oferă inovația necesară pentru serverele cloud cu ajutorul AMD EPYC - un sistem pe cip (SoC), care este dezvoltat de la zero pentru a sprijini eficient nevoile existente și viitoare. Cu serverele dezvoltate cu ajutorul tehnologiei EPYC, mediile cloud pot fi mult mai performante și utile, centrele de date virtualizate pot crește și mai mult raporturile de consolidare, permițând în același timp mașini virtuale mai performante, în timp ce mediile Big Data și analitice pot colecta și analiza seturi de date mai mari mult mai rapid.

Serverele bazate pe procesoare AMD EPYC ajută la protejarea centrului de date împotriva amenințărilor externe și interne, lucrând pentru a păstra software-ul și datele în siguranță. De asemenea, astfel de soluții de securitate sunt specifice serverelor, oferind un plus de siguranță IMM-urilor care aleg să folosească un astfel de sistem.

AMD EPYC te poate ajuta să îți gestionezi mai bine resursele serverului pentru cerințele privind sarcinile de lucru de zi cu zi cu un sistem pe cip care oferă mai multă performanță, mai multă flexibilitate și mai multe caracteristici de securitate, cu un echilibru mai bun al resurselor destinate reducerii costurilor totale de operare.

AMD Epyc 7000 Series

Un server poate fi upgradat foarte ușor, prin stocare suplimentară prin SSD sau HDD, prin noi memorii RAM și asta-l face destul de flexibil pe termen lung, având o durată de viață mare în companie.

Serverele bazate pe procesoarele AMD Epyc pot să alimenteze un data center cu până la 32 de nuclee, 64 de threaduri, 8 canale de memorie care suportă până la 2 TB fiecare. Asta ajută orice infrastructură a unei companii medii sau mai mici să scaleze ușor, să aibă siguranță și să poți avea costuri proiectate pe termen lung.

AMD Epyc permite flexibilitatea alegerii între 8 și 32 de nuclee, așadar poți să alegi infrastructura hardware potrivită pentru capacitatea companiei tale și pentru nevoile de virtualizare.

Având cel mai mare număr de nuclee dar și cea mai mare capacitate de memorie și lățime de bandă, procesoarele EPYC asigură performanță și densitate optimă pentru desktop-uri virtuale. În plus, procesoarele grafice AMD suportă SR-IOV pentru performanță înaltă.

Organizațiile IT din întreaga lume se confruntă în acest moment cu constrângeri bugetare și de spațiu, agravate de serverele insuficient utilizate. Centrele de date nu au la dispoziție un server de înaltă performanță, pe 1 socket, proiectat pentru utilizare crescută la costuri de achiziție mai mici. Serverele bazate pe procesoarele AMD EPYC permit organizațiilor să obțină dimensionarea corectă a volumului de lucru concomitent cu scăderea costurilor TCO fără a compromite caracteristicile tehnice.

La nivel de costuri, poți să începi de la o arhitectură cu un singur socket la aproximativ 1.150 de dolari, iar pentru enterprise entry level poate începe de la 3.150 de dolari, dar ai asigurată și instalarea și setările prin Asbis, cei care distribuie aceste servere în România.

Detalii despre serverele bazate pe procesoare AMD Epyc poți găsi aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri