Cele mai multe laptopuri ieftine se pot ocupa de calculul zilnic (și, uneori, de mai mult) cu aplomb, unele dintre alegerile noastre costând sub 2.000 de lei. Iată cum poți obține un echilibru perfect dintre preț și caracteristici într-un laptop ieftin, indiferent dacă acesta rulează Windows 10 sau sistemul de operare Chrome.

Au trecut vremurile în care un laptop decent te-ar costa mii de lei. Acum este posibil să cumperi un notebook Windows 10 de dimensiuni complete sau ultraportabil cu un procesor suficient de puternic pentru a fi folosit acasă, la școală sau la serviciu, pentru mult mai puțini bani. De asemenea, este ușor să găsești Chromebook-uri complete și sisteme hibride care îți oferă funcționalități atât pentru laptop cât și pentru tabletă într-un singur dispozitiv, pentru doar câteva sute de lei

Cu toate acestea, ar trebui să fii pregătit să faci compromisuri într-un fel sau altul. Deși este cu siguranță posibil să găsești un laptop puternic cu un ecran de 15 inci, este posibil să fii nevoit să te conformezi cu o tastatură și un touchpad slabe. La fel, ai putea cumpăra un ultraportabil realizat impecabil, care folosește un procesor modest și o unitate de stocare mică pentru a atinge un preț scăzut. Înțelegerea acestor compromisuri și potrivirea punctelor tari și a punctelor slabe ale unor laptopuri ieftine cu ceea ce vei face cu ele este cheia pentru a face o achiziție bună.

Componente și conectivitate: ce trebuie să știi

Vestea bună este că va trebui să accepți mai puține compromisuri cu laptopurile ieftine de la eMag, astăzi decât ai fi făcut-o în trecut. Procesoarele Intel Celeron și Pentium (care alimentează majoritatea laptopurilor ieftine) au evoluat până la punctul în care pot susține majoritatea sarcinilor precum navigare pe web și nevoi de productivitate de bază, fără a se simți lente. Acestea fiind spuse, piața laptopurilor Windows de ieftine este în mare parte populată de sisteme bazate pe familiile de procesoare Core i3, Core i5, Ryzen 3 și Ryzen 5. Optează pentru aceste linii CPU dacă ai nevoie de mai mult decât caracteristici de bază.

În trecut, multe laptopuri ieftine Windows aveau doar 2 GB sau 4 GB de memorie de sistem principală, dar în zilele noastre, cel puțin în sfera Windows, majoritatea vin cu 8 GB.

În ceea ce privește bateriile, un laptop ieftin ideal are șase celule sau mai multe. Durata de viață a bateriei pentru laptopuri ieftine ar trebui să fie de cel puțin șapte sau opt ore.

Când vine vorba de stocare, unele laptopuri ieftine folosesc încă hard disk-uri rotative, cu capacități adesea de 500 GB, dar din ce în ce mai mult laptopurile ieftine Windows optează pentru unități SSD de capacitate mică cu capacitate de 128 GB sau 256 GB.

În ceea ce privește caracteristicile, laptopurile ieftine vor veni (aproape întotdeauna) cu cel puțin un port USB 3.0 și, eventual, cu un port USB 2.0 sau două. De asemenea, este posibil să primești și un slot pentru card SD.

Chromebook, o alegere inspirată

Chromebookurile sunt mai mult decât netbook-uri de succes care rulează sistemul de operare Chrome Google. În timp ce aceste laptopuri bazate pe sistemul de operare Chrome sunt încă centrate pe web, ele au acum seturi de funcții mai complete. Dacă îți petreci cea mai mare parte a orelor de lucru în cloud, un Chromebook îți va oferi o mare parte din funcționalitatea unui laptop Windows 10 obișnuit sau macOS și poate oferi o durată mai mare de viață a bateriei, în funcție de model. De asemenea, probabil că te va costa mult mai puțin decât alte tipuri de notebook-uri.

Cele mai bune tablete și hibrizi ieftini: 2-în-1

Tabletele 2-în-1 au crescut în popularitate pe parcursul anilor 2010 și, deși avem o mulțime de recenzii despre acestea, ele sunt suficient de diferite de tradiționalele laptopuri în stil clapetă. Unele sunt dotate cu tastaturi detașabile, dar chiar și acestea sunt mult mai puțin confortabile pentru tastare în poală decât un laptop convențional. Cu toate acestea, hibrizii 2-în-1 reprezintă un bun substitut pentru laptopuri tradiționale. Aceste tipuri de laptopuri îți permit să treci de la laptop la tabletă, prin plierea tastaturii și sunt extrem de ieftine.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri