Adam Mosseri, șeful Instagram, explică într-o postare pe blog-ul companiei modul în care aplicația stabilește postările care îți apar în momentul în care o accesezi și oferă și o serie de recomandări pentru cei care își doresc un Feed cât mai relevant pentru ei.

Scopul postării pare a fi acela de a combate mai multe zvonuri conform cărora Instagram defavorizează sau ascunde intenționat anumite postări din feed-ul utilizatorilor.

”Este dificil să ai încredere în ceea ce nu înțelegi. Vrem să facem o treabă mai bună în a explica modul în care funcționează Instagram. Există o mulțime de concepții greșite și recunoaștem faptul că putem face mai multe pentru a ajuta oamenii să înțeleagă ce facem noi”, precizează Adam Mosseri, Head of Instagram în debutul postării de pe blogul companiei, care face parte dintr-o serie mai amplă de articole explicative ce urmează a fi postate cu rolul de a prezenta modul în care funcționează tehnologia din spatele Instagram și ce impact are asupra experienței utilizatorilor.

Primul său articol pe această temă își propune să răspundă întrebărilor: Cum decide Instagram modul în care imi ordonează postările în feed? De ce unele postări au mai multe vizualizări decât altele? Cum decide Instagram ce îmi arată în funcția Explore?

Ce este ”algoritmul”?

Atât pe Facebook cât și pe Instagram, utilizatori dau vina pe ”algoritmul platformei” atunci când observă că postările lor nu au vizibilitatea cu care erau obișnuiți. Șeful Instagram precizează că aplicația nu are ”un singur algoritm” care stabilește ce le apare în feed utilizatorilor, ci o varietate de algoritmi, indicatori și procese, fiecare cu scopul său.

Retail jobs

”Când am lansat Instagram în 2010, aplicația reprezenta un șir de fotografii ordonate cronologic ce îți apăreau în feed. Însă, odată ce au apărut mai mulți utilizatori și a fost distribuit mai mult conținut, a devenit imposibil pentru majoritatea oamenilor să vadă toate postările. În 2016, utilizatorii ratau 70% din postările aflate în Feed, inclusiv jumătate dintre cele distribuite de prietenii apropiați. Drept urmare, am introdus un Feed care clasează postările bazându-se pe lucrurile la care utilizatorii țin cel mai mult”, precizează Adam Mosseri.

Fiecare sector al aplicației - Feed, Explore, Reels, folosește propriul algoritm croit pe modul în care îl folosesc utilizatorii. Mosseri precizează că utilizatorii obișnuiesc să se uite la ”Poveștile” prietenilor apropiați, însă vor să descopere ceva cu totul nou accesând funcția ”Explorer”.

Cum sunt clasificate postările din Feed și Povești

Adam Mosseri precizează că de-a lungul anilor a observat că în Feed și la ”Povești” utilizatorii vor să vadă conținut provenit de la prieteni, familie și persoanele de care sunt foarte apropiate. Modul în care clasifică algormitul aceste preferințe poate fi structurat în două moduri.

”Am început prin a defini lucrurile pe care plănuim să le clasificăm. În cazul Feed-ului și a ”Poveștilor”, este relativ simplu, respectiv toate postările recente distribuite de către persoanele pe care le urmărește utilizatorul. Sunt o serie de excepții, precum reclamele, dar majoritatea conținutului vizualizat este reprezentat de ce distribuie persoanele pe care utilizatorul le urmărește”, precizează Adam Mosseri.

Altex deschide un magazin de...

Apoi, adaugă șeful Instagram, ”luăm toată informația din postările respective, persoanele care le-au făcut și preferințele”. Aceste elemente sunt descrise ca fiind ”semnale” și includ de asemenea informații referitoare la momentul în care au fost postate, dacă s-a folosit un telefon sau varianta desktop a aplicației etc. Cele mai importante ”semnale” de care ține cont aplicația în ceea ce privește Feed-ul și ”Poveștile” sunt, în ordine, următoarele:

  • Informații despre postare - aici sunt incluse semnale despre cât de populară este postarea și alte informații despre conținut, când a fost postat, cât durează în cazul în care este video-ul, locația, în cazul în care a fost menționată.
  • Informații despre persoana care a postat - Mosseri precizează că aceste informații ajută Instagram să își dea seama cât de importantă este pentru utilizator persoana respectivă și conține ”semnale” precum numărul de interacțiuni pe care l-au avut în ultimele săptămâni.
  • Activitatea ta - aceste informații ajută aplicația să înțeleagă ce conținut te interesează și conține ”semnale” legate de câte postări ați apreciat.
  • Istoricul interacțiunilor tale cu celelalte persoane * Aceste informații oferă aplicației o imagine clară legată de cât de interesat e un utilizator în a vedea postările de la o anumită persoane.

Cu ajutorul informațiilor de mai sus, aplicația face o serie de predicții prin care încearcă să stabilească cât de probabil este ca tu să interacționezi cu o postare.

Cum poți influența tu ce vezi pe Instagram

Adam Mosseri precizează că modul în care utilizatorii folosesc Instagram influențează semnificativ postările pe care le văd. Șeful Instagram dă și o serie de indicații legate de acțiunile pe care utilizatorii le pot face pentru a influența ce văd în în Feed

  • Selectează-ți prietenii apropiați în momentul în care postezi o poveste, în felul acesta aplicația îi va prioritiza și în ceea ce privește conținutul afișat în Feed.
  • Pune-i pe Mute pe cei de care nu ești interesat - Poți pune pe mute un contact dacă dorești să nu mai vezi ce postează, dar în același timp nu îți dorești să îl elimini din lista de prieteni.
  • Marchează postările recomandate cu ”Not Intereseted” - de fiecare dată când vezi o recomandare, fie că este vorba de funcția Expore sau Feed, poți indica faptul că nu te interesează conținutul respectiv. Șeful Instagram precizează că vor încerca să elimine recomandările similare pe viitor.

Citeste si:
DIGI a încheiat contractul de vânzare a operaţiunilor din Ungaria...
DIGI a încheiat contractul de...
Sursa foto: Kicking Studio / Shutterstock.com
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri