Fraudele cu suport tehnic fals sunt o problemă globală, care afectează persoane de toate vârstele. A început cu apeluri nesolicitate din partea unor impostori care, prefăcându-se angajați Microsoft, anunțau în mod fraudulos persoanele sunate că ar fi victime ale unor infectări cu malware sau ale altor atacuri informatice.

Această practică a evoluat prin afișarea de ferestre “pop-up” false pe computerele victimelor, prin care încercau, la fel, să le convingă că au probleme cu computerul, astfel încât impostorii să obțină sume de bani în schimbul „remedierii” unor probleme inexistente. Astăzi, persoanele implicate în astfel de fraude s-au adaptat la evoluția tehnologiei, folosind tactici sau trucuri din ce în ce mai sofisticate pentru a înșela utilizatorii din mediul online.

În fiecare lună, Microsoft primește aproximativ 6.500 de plângeri de la persoane care au fost victime ale fraudelor cu suport tehnic fals, în scădere față de media lunară de 13.000 de rapoarte din anii anteriori. Dar persoanele implicate în acest tip de fraude nu se folosesc doar de marca Microsoft, ci pretind că reprezintă și o serie de alte companii de tehnologie și furnizori de servicii de renume.

Pentru a evalua gradul de răspândire a acestei probleme la nivel global, în 2021 Microsoft a comandat către YouGov un nou sondaj realizat în 16 țări, pentru a analiza fraudele cu suport tehnic fals și impactul acestora asupra consumatorilor. Acest studiu este realizat în continuarea sondajelor similare realizate sub egida Microsoft în 2018 și în 2016.

Rezultatele sondajului din 2021 arată că, la nivel global, mai puțini consumatori au fost expuși la fraude cu suport tehnic fals în comparație cu rezultatele sondajului din 2018. Rezultatele sondajului arată, de asemenea, că oamenii sunt, în general, mai sceptici în ceea ce privește apelurile sau mesajele pop-up prin care li se oferă suport tehnic, ceea ce îi ajută să evite să devină victime ale unor astfel de fraude. Cu toate acestea, persoanele care au continuat interacțiunea cu persoanele implicate în fraude au fost mult mai expuse pierderilor financiare decât a indicat sondajul nostru anterior.

Cele mai interesante rezultate ale sondajului Microsoft

Cele mai interesante rezultate ale sondajului se referă la numărul de consumatori care au fost expuși fraudelor cu suport tehnic fals și la datele demografice ale consumatorilor care au continuat interacțiunea cu făptuitorii.

Printre aspectele-cheie relevate se numără următoarele:
• Trei din cinci consumatori s-au confruntat cu o fraudă cu suport tehnic fals în ultimele 12 luni.
• Un consumator din șase a fost indus în eroare să continue discuția cu făptuitorul, ceea ce a dus adesea la pierderi de sute de dolari cauzate de astfel de fraude.
• Milenialii (persoanele din categoria de vârstă 24-37 ani) și tinerii din Generația Z (persoanele din categoria de vârstă 18-23 ani) sunt cei mai expuși la fraudele cu suport tehnic fals.
• Unul din 10 mileniali și unul din 10 tineri din Generația Z care au fost vizați de o tentativă de fraudă au și căzut victime și au pierdut sume de bani.
• Pentru cei care au continuat interacțiunea cu persoanele implicate în fraude, cele mai frecvente probleme cu care s-au confruntat au fost: probleme cu computerul (30%), compromiterea parolelor (23%) și utilizarea frauduloasă a cardurilor de credit / debit / magazine (18%).

La nivel global, cei care au pierdut bani au raportat o implicare mai mare în activități online riscante și și-au supraestimat abilitățile în ceea ce privește utilizarea computerelor și a internetului. Similar rezultatelor din 2018, observăm că, cel mai frecvent, cad pradă fraudelor cu suport tehnic fals tinerii, în special din Generația Z și milenialii, precum și bărbații. Acest fapt s-a corelat și cu implicarea crescută, comparativ cu persoanele din categorii de vârstă mai înaintate, în activități online mai riscante, cum ar fi utilizarea site-urilor torrent și furnizarea adreselor de e-mail în schimbul obținerii de conținut.

Informațiile financiare sensibile continuă să fie în pericol: în timp ce persoanele implicate în fraude au cerut cel mai frecvent consumatorilor să descarce software sau să acceseze un site web (30% dintre victimele care au făcut acest lucru raportând ulterior probleme cu calculatorul), proporția consumatorilor cărora li s-a cerut un număr de identificare național (de exemplu, Social Security Numer) a crescut față de anul 2018, iar 16% dintre consumatori au fost rugați să-și acceseze site-ul bancar în timpul sesiunii de suport tehnic fals. Deloc surprinzător, a crescut numărul consumatorilor care au raportat utilizarea frauduloasă a cardurilor de credit / debit, ceea ce condus la creșterea pierderilor financiare.

Fraudele cu suport tehnic fals au evoluat de la simple apeluri nesolicitate la o infrastructură mai sofisticată care utilizează agenți de marketing afiliați pentru a oferi consumatorilor pop-up-uri cu aspect profesionist, determinându-i să contacteze call-center-ele frauduloase. De asemenea, observăm că impostorii utilizează instrumente precum e-mail-ul, optimizarea motoarelor de căutare (SEO) și tactici de inginerie socială pentru a atrage victimele. Aceste tactici au servit la extinderea unui model de afaceri ușor de reprodus, făptuitorii partajând resurse, inclusiv recomandări de call-centere, de clienți potențiali și de procesatori de plăți.

Odată ce inițiază contactul cu potențiale victime, făptuitorii fură și informații personale și financiare. Victimele au pierdut în medie cel puțin 200 USD, iar multe dintre victime s-au confruntat cu interacțiuni frauduloase repetate. Câteva victime mai puțin norocoase au pierdut chiar mii de dolari pentru suport tehnic fals în vederea remedierii unor probleme informatice inexistente. Unii făptuitori chiar au instalat programe malware pe computerele „clienților” lor, permițându-le să-și păstreze accesul la computere chiar și după ce victimele au crezut că sesiunile de acces la distanță s-au încheiat.

Echipa Microsoft Digital Crimes Unit (DCU) derulează activități de combatere a acestei probleme prin parteneriate cu autoritățile de aplicare a legii, îmbunătățirea tehnologiei noastre și informarea consumatorilor. Microsoft luptă împotriva fraudelor cu suport tehnic fals începând din 2014, când am făcut primul nostru demers major împotriva infractorilor din mediul online cu un proces civil la instanța federală din SUA. De atunci, Microsoft a intentat acțiuni civile proprii și a sprijinit organele de aplicare a legii să ia măsuri legale împotriva infractorilor implicați în fraude din SUA, Asia și Europa.

DCU derulează activități pentru a combate fraudele cu suport tehnic fals prin: 1) investigarea rețelelor de fraudă cu suport tehnic fals și sesizarea organelor de aplicare a legii, după caz; 2) consolidarea produselor și serviciilor noastre pentru a proteja mai bine consumatorii de diversele tactici frauduloase; și 3) informarea consumatorilor cu privire la acest tip de fraudă, oferind îndrumări și resurse cu privire la modul de identificare, evitare și raportare a acestora.

Sursa foto: JARIRIYAWAT / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri