Ar putea un robot să fie următorul avocat care să pledeze în tribunale? Sună de-a dreptul excentric, însă sistemele software de inteligență artificială (AI), altfel spus computere cu programe care se pot updata și care pot „gândi” pe cont propriu sunt folosite tot mai mult în spațiul juridic.

Joshua Browder și-a descris aplicația DoNotPay drept „primul avocat robot al planetei”. Aceasta îi ajută pe cei care vor să redacteze scrisori legale. Respectivii trebuie să rostească cu voce tare către robot ce problemă doresc să soluționeze, cum ar fi contestarea unei amenzi pentru parcare, iar dispozitivul le va spune care crede că este cel mai potrivit limbaj legal pe care să îl folosească, potrivit BBC.

„Oamenii pot să își formuleze propria viziune asupra situației (juridice apărute n.r.) și argumentația în propriile cuvinte, iar software-ul cu învățare automată le va adapta într-o formă potrivită din punct de vedere legal”

Joshua Browder, fondatorul DoNotPay

Tânărul manager de doar 24 de ani își conduce compania aflată în Silicon Valley din California, însă originile afacerii sale se duc până în 2015, în Londra, când tânărul de succes avea doar 18 ani. „Trăind, la finalul adolescenței în Hendon, în nordul Londrei, m-am dovedit a fi un șofer groaznic. Am primit o grămadă de amenzi pentru parcare, pe care, fiind încă elev, nu mi le puteam permite.

Retail jobs

În urma căutărilor asidue și solicitărilor de informații publice, Brower a găsit cele mai bune mijloace de a contesta aceste amenzi. „Dacă știi lucrurile pe care trebuie să le spui, poți să îți scutești mulți bani și mult din timpul tău”. În loc să dea copy și paste de fiecare dată, lui Browder i s-a părut că este „sarcina perfectă pentru software”, astfel că a creat prima versiune a DoNotPay în doar câteva săptămâni din anul 2015 doar ca să își „impresioneze familia”.

De atunci, aplicația s-a răspândit de-a lungul Statelor Unite și îi poate ajuta pe cei ce o folosesc să își redacteze adrese cu caracter legal pe o serie de probleme: creanțe de asigurare, aplicarea pentru vize turistice, plângeri adresate unor companii sau unor autorităi locale, recuperarea banilor pentru rezervările într-o vacanță în care nu mai poți merge sau anularea abonamentului la sălile de fitness. Potrivit antreprenorului, folosirea aplicaței pentru aceste ultime două spețe au înflorit pe timpul pandemiei.

Citeste si:
De la vaccinarea obligatorie la drepturile omului
De la vaccinarea obligatorie...
Sursa foto: Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri