După participarea la evenimentul HarmonyOS Experience Day care a avut loc în octombrie, am avut ocazia să discut cu William Wu, Huawei Romania Subsidiary Board Member, și cu Radu-Ioan Ciobanu, conf. Univ. Dr., Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB. Aceștia mi-au povestit mai multe despre competențele esențiale pe care industria TIC le caută la tinerii români și despre planurile de viitor menite să sprijine tânăra generație în dobândirea de competențe și experiența necesare.

Tinerii sunt motorul schimbărilor din orice societate de aceea instituțiile de învățământ, aflate în strânsă legătură mediul privat sunt datoare să promoveze educația, formarea și completarea abilităților lor. Lumea are nevoie de curiozitatea, angajamentul, dar și participarea tinerilor la construirea unui viitor mai bun, promovând o tranziție digitală cât mai rapidă, ce va ușura viața tuturor.

Huawei România este unul din promotorii activi ai educației tinerilor români, prin oferirea de burse și stagii de instruire pentru elevi și studenți, care să le trezească apetitul pentru noile tehnologii. Cum se poate face acest lucru? Prin accesul la inovațiile din domeniu și la know-how-ul specialiștilor din sfera academică și nu numai. Toate aceste acțiuni de dezvoltare continuă a competențelor digitale se desfășoară sub umbrela programului dezvoltat de Huawei, ICTalent.

„Am putut observa de-a lungul anilor nevoia de sprijin și resurse necesare talentelor TIC pentru a-și explora potențialul la maximum. În acest sens, Huawei România a conceput programul `ICTalent`, care își propune să susțină activitățile de inovare, cercetare și dezvoltare ale tinerelor generații de experți din industrie, oferind resurse TIC, oportunități de angajare și programe de formare. După cum sugerează și numele, vrem să arătăm tinerei generații că o companie globală precum Huawei este aici pentru a-i sprijini să-și pună bazele carierei lor cu ajutorul partenerilor noștri academici”, a declarat pentru wall-street.ro William Wu, Subsidiary Board Member Huawei.

CEE & Nordic HarmonyOS Developer Contest, pariul Huawei pentru viitorul tehnologiei

Huawei România este cel mai important furnizor de infrastructură de tehnologie a informațiilor și comunicațiilor (TIC) și dispozitive inteligente, ca ceasuri, brăţări smart sau diverse gadgeturi purtabile - un segment unde Huawei s-a poziționat ca fiind lider de piață. Țara noastră rămâne una din piețele cu potențial pe acest sector, motiv pentru care Huawei România a lansat CEE & Nordic HarmonyOS Developer Contest.

Concursul este menit să atragă tinerele talente în domeniul dezvoltării aplicațiilor pentru ceasuri inteligente și să susțină crearea unor experiențe digitale inovatoare, special concepute pentru încheietura mâinii. CEE & Nordic HarmonyOS Developer Contest este un pilon al activității Huawei în educația din România, ce face parte din Memorandumul de Înțelegere dintre Huawei România și Universitatea Politehnică din București. Sprijin, încurajare și oportunități, acestea sunt cele trei directive majore care stau la baza Memorandumului semnat între cele două instituții.

Memorandumul de Înțelegere cu UPB este doar începutul angajamentului extensiv al Huawei România față de sectorul educației și cel al industriei TIC. În următorii ani, ne străduim să pregătim 2000 de studenți cu sprijinul universităților de top din România. Proiectele vor varia de la workshop-uri specializate până la furnizarea de resurse de învățare pentru obținerea certificatelor recunoscute în industrie. Huawei România va continua să acționeze ca o destinație de dezvoltare a carierei pentru următoarele generații de ingineri, astfel încât să continue să susțină rețeaua României și infrastructura acesteia.

William Wu, Subsidiary Board Member Huawei

CEE și Nordic HarmonyOS Watch App Developer Contest pune la bătaie premii în bani care ajung până la 9.000 de dolari, fiind destinat studenților din România și Polonia. În sediul Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București se află un Laborator HarmonyOS, în care studenții pot testa aplicațiile pe care le-au proiectat pe cele 8 ceasuri Watch 3 disponibile.

Însă componenta financiară nu este singurul beneficiu și asta pentru că tinerii au oportunitatea de a accesa instrumente de dezvoltare și workshop-uri, asistență și mentorat de la experți Huawei, ba chiar și posibilitatea ca aplicațiile câștigătoare să fie incluse în HUAWEI AppGallery.

Cel mai important aspect al acestui concurs este faptul că participanții sunt încurajați să-și exerseze gândirea creativă și să-și pună în practică propriile idei cu potențial inovativ. De asemenea, își vor putea dezvolta și abilitățile de organizare, pentru că își coordonează propriile proiecte pe baza propriilor idei. Există și posibilitatea de a lucra în echipă în cadrul concursului, lucru care i-ar putea ajuta să-și dezvolte abilitățile de colaborare și comunicare.

Nu în ultimul rând, studenții vor avea ocazia să lucreze cu tehnologii de ultimă generație, pornind de la HarmonyOS, cu posibilitatea extinderii aplicațiilor către domenii de actualitate precum Cloud, Internet of Things sau inteligență artificială.

-prof. Radu Ioan Ciobanu de la Universitatea Politehnica București și ambasador Huawei Harmony-

Radu Ioan Ciobanu

Huawei are în plan să promoveze aceste proiecte în cadrul mai multor universități din România, pentru că doar „investind în ele și permițându-le să-și atingă potențialul maxim, investim, de facto, în dezvoltarea României și a societății românești”, după cum ne explică chiar William Wu.

În pas grăbit către abilitățile viitorului

Huawei România oferă un ecosistem ideal pentru studenții de la profilele tehnice care vor să ducă experiențele digitale la un alt nivel, încă de pe băncile facultății.

Citeste si:

    „În ultima vreme, piața IT este din ce în ce mai orientată pe ideea lansării de produse (aplicații, platforme, etc.) inovative care să revoluționeze domeniul din care fac parte. Astfel, totul devine de multe ori o cursă contra cronometru pentru a fi primul care lansează un produs. Din acest motiv, ar fi o pierdere ca ideile bune pe care tinerii cu siguranță le au să nu fie fructificate cât mai repede (și ei să nu poată beneficia de pe urma lor). Inovarea este ceea ce diferențiază un produs de concurență, iar tinerii cu idei bune pot găsi ușor o piață care să profite de ele. În ziua de astăzi, tinerii au acces la concursuri, acceleratoare și workshop-uri precum CEE și Nordic HarmonyOS Watch App Developer Contest, care le oferă oportunități și îi pot ajuta să-și transforme ideile în realitate”, a constatat prof Radu Ioan Ciobanu.

    Citeste si:

      Educația pentru tinerii din prezent înseamnă, totodată și conexiune socială, colaborare, acces facil și lucrul cu aplicațiile din lumea reală. În lumea lor, actul educațional ar trebui să se bazeze mai mult pe tehnologia interactivă și pe spațiile flexibile de învățare și mai puțin pe maniera clasică de memorare și apoi reproducere instantanee. Prin urmare, generațiile viitoare care vor pătrunde în câmpul muncii vor trebui să fie din ce în ce mai pregătite din punct de vedere al competențelor digitale, un segment la care William Wu este de părere că românii deja excelează.

      „Din câte am văzut, tinerii români sunt deja foarte talentați în sfera acestor competențe, de la dezvoltator de programe până la analiza datelor, dar de multe ori experiențele practice sunt neglijate. În zilele noastre, există multe programe concepute pentru abilități practice. De exemplu, concursul HarmonyOS Watch App Developer Contest este un eveniment în care tinerii programatori primesc instruire gratuită pentru interfața de programare utilizată în HarmonyOS. În plus, participanții își pot testa aplicațiile pe dispozitive reale și vor putea avea aplicația finală implementată comercial în Huawei AppGallery. Este o oportunitate excelentă pentru tinerii programatori și antreprenori de a experimenta procesul de dezvoltare a aplicațiilor”, a precizat William Wu, Huawei Romania Subsidiary Board Member.

      De asemenea, elemente precum gândire analitică, abilitatea de a învăța rapid și de a se adapta la noile tehnologii sunt abilitățile cheie care vor deschide poarta tinerilor spre joburile viitorului. Un studiu realizat de Fundația Națională de Științe din SUA indică faptul că 80% din locurile de muncă disponibile până în 2025 vor fi bazate pe așa-numitele competențe STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică), ce vor fi în strânsă corelație cu o paletă largă de alte competențe pentru care e nevoie ca tinerii să se pregătească încă de acum.

      „Consider că este util ca ei să înțeleagă modul prin care se rezolvă o problemă, nu neapărat tehnologiile sau limbajele folosite (care, până la urmă, nu sunt altceva decât „unelte”). Scopul universităților tehnice ar trebui deci să fie acela de a-i învăța pe studenți cum să gândească și cum să abordeze diverse probleme”, consideră prof Radu Ioan Ciobanu de la Universitatea Politehnica București.

      Pragmatismul unei astfel de generații nu poate fi hrănit decât cu astfel de programe cum sunt cele realizate de Huawei, care să le dea curs pasiunii lor pentru tehnologie, dar și să le ofere o șansă suplimentară la o carieră de succes în domeniu.

      Totodată, William Wu, Subsidiary Board Member Huawei subliniază într-un mod foarte interesant că tabloul abilităților de secol XXI necesită a fi completat cu abilități soft, cum ar fi competențele analitice, comunicarea și relaționarea cu ceilalți, ce vor fi la fel de râvnite în următoarele decenii.

      Lider global în domeniul TIC, cu soluții și tehnologii de ultimă generație, Huawei a oferit un mediu unic în care profesioniștii în domeniu au avut oportunitatea de a experimenta, de a explora, dar și de a dobândi expertiză.

      „Succesul nostru se bazează pe succesul angajaților noștri. Investim în dezvoltarea lor, inclusiv prin programe de formare în străinătate, și îi încurajăm să inoveze și să se străduiască permanent să stabilească noi standarde de performanță. În prezent, România angajează cel puțin 200 de profesioniști pe an”, a mai arătat William Wu, Subsidiary Board Member Huawei, în cadrul interviului.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea IT & C »



      Setari Cookie-uri