Războiul și criza umanitară din Ucraina sunt exploatate de hackeri, avertizează specialiștii în securitate informatică de la BitDefender. Românii sunt printre cei vizați de infractorii cibernetici, care trimit mesaje emoționante cerând ajutor în numele unor instituții internaționale.

Cercetătorii în securitate informatică de la Bitdefender au anunțat că au detectat noi valuri de e-mail-uri frauduloase care au exploatat criza umanitară provocată de invadarea Ucrainei de către forțele rusești. 4% dintre mesajele trimise de către atacatori la nivel global vizează adrese de email din România.

Încă din 25 februarie, laboratoarele antispam ale Bitdefender au raportat primele semne ale infractorilor informatici care încearcă să profite financiar exploatând invadarea Ucrainei de către Rusia și știrile despre cetățenii ucraineni care fug din țara lor.

Citiți și: Avertisment Bitdefender: O nouă campanie de spam vizează zeci de mii de utilizatori din România

La câteva ore după invazie, guvernul ucrainean a anunțat că acceptă donații în criptomonedele Bitcoin și Ethereum. Potrivit celei mai recente analize a tranzacțiilor blockchain, portofelul ETH a primit peste 18.524 de tranzacții în valoare totală de peste 9,7 milioane de dolari, în timp ce portofelul BTC arată peste 9.300 de tranzacții cu o valoare de 9,4 milioane de dolari. Infractorii cibernetici nu au întârziat să exploateze această situație.

Momentele de criză globală sunt cunoscute din punct de vedere istoric pentru declanșarea de campanii de spam periculoase care exploatează emoțiile umane
Adrian Miron, Bitdefender

„Momentele de criză globală sunt cunoscute din punct de vedere istoric pentru declanșarea de campanii de spam periculoase care exploatează emoțiile umane și dorința oamenilor de a ajuta. Până acum, am observat că atacatorii au reacționat foarte rapid la anunțurile legitime ale Ucrainei și ale diferitelor organizații, imitând formatul mesajelor acestora. Ne așteptăm ca varietatea campaniilor de phishing și malware, precum și volumul de mesaje trimise zilnic să crească, iar atacatorii să își adapteze în consecință metodele de convingere”, a declarat Adrian Miron, Antispam Research Manager la Bitdefender.

Cercetătorii Bitdefender monitorizează în mod activ e-mailurile frauduloase prin care infractorii informatici încearcă să atragă donații în propriile conturi și au identificat câteva caracteristici comune ale acestor mesaje.

Cum recunoaștem mailurile venite de la infractori informatici:

Escrocii se dau drept diverse instituții care transmit false solicitări de asistență financiară pentru armata ucraineană și civilii prinși în război. Trebuie să aveți grijă la mesaje care par a fi trimise de:

  • guvernul ucrainean
  • agenția umanitară internațională Act for Peace
  • UNICEF
  • proiecte de strângere de donații, de exemplu Ukraine Crisis Relief Fund

Printre cele mai des întâlnite subiecte ale mesajelor trimise de infractorii informatici sunt următoarele:

  • Stand with the people of Ukraine. Now accepting cryptocurrency donations. Bitcoin, Ethereum and USDT.
  • HELP UKRAINE stop the war!
  • Ukraine Humanitarian Donation
  • Donate to Ukraine, Help save a life: Please read
  • Urgent! Help Children in Ukraine

E-mail-urile încearcă să emoționeze destinatarii invocând impactul asupra comunităților din Ucraina și numărul tot mai mare de refugiați care fug din țară și au nevoie de provizii și locuințe. Escrocheriile caritabile prin e-mail au atins un vârf pe 2 martie, potrivit Bitdefender.

O campanie care folosea ca subiect „Fiți alături de poporul ucrainean. Acceptăm acum donații în criptomonede. Bitcoin, Ethereum și USDT”, provenind de la adrese IP din China, a ajuns la zeci de mii de căsuțe de e-mail pe 2 martie. 25% dintre e-mailurile înșelătoare au fost direcționate către utilizatori din Marea Britanie, 14% din SUA, iar unul din 25 de mesaje a vizat ținte din România.

Mesaj fraudă informatică prin care se cere ajutor pentru Ucraina

Cum ne putem proteja de fraudele informatice care exploatează criza din Ucraina

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender îi îndeamnă pe toți utilizatorii de internet să fie foarte vigilenți în aceste vremuri și să practice o bună igienă cibernetică pentru a se asigura că banii donați nu ajung în locuri greșite. Experții au câteva recomandări pentru a ne proteja de fraude informatice:

  • Nu dați niciodată click pe linkuri sau fișiere atașate din e-mailuri sau pe mesaje care vă cer să faceți o donație urgentă
  • Donați exclusiv către organizații caritabile, organizații non-profit și de strângere de fonduri oficiale și de încredere
  • Verificați-vă conturile bancare în mod regulat pentru orice activitate suspectă sau cheltuieli neautorizate
  • Stabiliți parole unice și autentificare în doi pași pentru toate conturile online

Ca răspuns la atacurile cibernetice asupra Ucrainei, Bitdefender, în parteneriat cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică, oferă gratis soluții de securitate informatică cetățenilor, companiilor și instituțiilor din țara vecină.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri