Sistemul de sateliți Starlink, activat de Elon Musk în Ucraina pentru a oferi Internet în condițiile invaziei rusești, a devenit extrem de util și pentru apărarea acestei țări.

Aerorozvidka, o unitate de elită a armatei ucrainene specializată în folosirea dronelor, lansează atacuri asupra tancurilor și vehiculelor de comandă invadatorilor ruși în timpul nopții, folosind rețeaua de Internet prin satelit Starlink, oferită Ucrainei de Elon Musk. Dezvăluirile au fost făcute pentru Time de un membru al acestei unități, formată din nu mai puțin de 50 de escadrile de piloți de dronă.

Practic, dronele de recunoaștere dotate cu senzori cu infraroșu detectează orice vehicul rusesc dotat cu dispozitive electronice și atacă noaptea, când aceste vehicule staționează, în general ascunse între casele din satele ucrainene, pentru a fi ferite de un bombardament de artilerie. Odată ce ținta a fost localizată, drona de recunoaștere transmite datele prin rețeaua Starlink și o dronă de atac - în general, una dintre celebrele drone Bayraktar - distruge vehiculul cu grenade anti-tanc sau chiar printr-un atac ”sinucigaș”.

Pe lângă deja faimoasele drone turcești, Kievul va primi curând și un transport de 100 de drone americane, potrivit informațiilor oferite NBC de doi oficiali ai Congresului SUA. Ar fi vorba de Switchblade, drone de atac anti-personal sau anti-tanc, în funcție de model.

Ce este Starlink, sistemul de internet oferit Ucrainei de Elon Musk

La sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, Elon Musk a anunțat că a activat în Ucraina sistemul de internet prin satelit Starlink, operat de compania sa, Space X. Acesta se bazează pe antene de dimensiuni mici care se conectează la rețeaua Starlink, cu o viteză medie de download de 127,46 Mb/s și de upload de 16,73 Mb/s. În mod normal, antena costă 500 de dolari iar abonamentul lunar, 99 de dolari, dar momentan Musk l-a oferit gratis ucrainenilor.

Rețelele de Internet ale Ucrainei au fost afectate de invazia rusească, astfel că țara a început să se bazeze din ce în ce mai mult pe sistemul oferit de Elon Musk, căruia inclusiv președintele Zelenski i-a mulțumit.

Sursa foto: Aleksandr Kukharskiy / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri