Piața crypto este locul unde se petrec numeroase evenimente sub formă de urcari și coborâri. Aceste tendințe imprevizibile oferă pieții criptografice acel dramatism atât de necesar, dar și creează premisele în care unele criptomonede pot crește rapid în termeni de timp destul de restrânși.

Și deși piața crypto este o piață autonomă, iar blochainurile nu se supun reglării sau influenței din afară, există totuși un instrument prin care piața este influențată. Acest factor îl reprezintă dispoziția de piață. Dispoziția de piață nu arată, de fapt, nimic altceva decât predispunerea investitorilor și deținătorilor de fonduri crypto să cumpere sau să vândă active criptografice. De ceva timp dispoziția de piață a devenit un instrument popular și util atunci când vine vorba despre analiza pieței și identificarea diverselor semnale de cumpărare sau vânzare active. Este necesar de menționat că acest parametru, în majoritatea cazurilor, se aplică pentru a determina dispoziția de piață în raport cu Bitcoinul.

De ce se măsoară indicele fricii și lăcomiei?

Precum am menționat și mai sus, analiza dispoziției pieții și calcularea indicelui de frică și lăcomie ajută la o înțelegere mai bună a pieții. Se aplică acest instrument în special atunci când deja s-a făcut o prognoză de preț a bitcoinului, dar traderul nu este suficient de sigur în această prognoză.

În acest caz, se calculează acest indice. Valoarea lui este cuprinsă între 0 și 100 procente. În calculul propriu-zis participă mai mulți indicatori, și anume:

  • Indicele volatilitatii;
  • Volumul pieței;
  • Rețele sociale;
  • Sondaje;
  • Dominație;
  • Tendințe.

Indicele respectiv este utilizat și de către brokerii care investesc în crypto, inclusiv brokerii cu care face conexiunea site-ul BitiCodes. În continuare, pentru o înțelegere mai bună a acestui subiect, vom descrie fiecare dintre factorii enumerați mai sus.

Indicele volatilitatii

Acest indicator reprezintă cât de sensibil este prețul actual și cât de predispus este acesta spre oscilații intense. Volatilitatea înaltă reprezintă atât avantaje, cât și dezavantaje. Dezavantajul principal constă în faptul că este destul de riscant pentru un trader să se implice într-o tranzacție cu volatilitate înaltă, deoarece valoarea activului tranzacționat se poate modifica rapid.

Volumul pieței

Cu cât mai mare este capitalizarea de piață a unei criptomonede, cu atât mai mare este valoarea acesteia. Astfel, de aici putem deduce o legătură de dependență destul de evidentă - dacă traderul observă creșterea volumului pieței și a capitalizării de piață, este important să înțeleagă că se formează toate premisele necesare pentru o creștere a valorii pentru criptomoneda în cauză.

Rețele de socializare

Cât de straniu nu ar părea, dar rețelele de socializare au și ele un anumit impact asupra pieții criptografice. Mai bine spus, nu este vorba despre rețelele de socializare în sine, ci despre informația care este distribuită prin intermediul acestora. Rețelele de socializare reprezintă un instrument de distribuire rapid, astfel încât orice informație distribuită pe Social Media poate influența dispoziția de piață a investitorilor și deținătorilor de crypto.

Sondajele de opinie

Sondajele, la fel, reprezintă un instrument eficient nu doar de cercetare, dar și de influențare și formare a opiniei publice dintr-un anumit domeniu îngust. De obicei, sondajele de opinie sunt inițiate de experții din domeniu și vizează fie anumite criptomonede, fie anumite acțiuni legate de acestea. Astfel, analizând sondajele deseori vă puteți face o impresie despre acțiunile spre care vor fi predispuși majoritatea participanților la piață.

Dominare

Bitcoinul, evident, este liderul de pe piața crypto. Astfel, pentru a evalua puterea BTC, capitalizarea acestuia este comparată cu alte monede. În octombrie 2021, dominația Bitcoin a fost de 46%. Dacă acest indicator scade, investitorii încep să aibă mai multă încredere în altcoins. În caz de creștere, teama comercianților de a pierde bani pe jetoane dubioase crește - participanții de pe piață transferă capitalul către BTC.

Tendințe

În cazul tendințelor aici se are în vedere analiza tendințelor de căutare a utilizatorilor. Analizând aceste tendințe devine mai simplu să înțelegeți cât de interesați aceștia sunt de un anumit subiect sau de o anumită acțiune.

Concluzie

Indicele fricii și lacomiei BTC este un instrument, cu siguranță, eficient, dar merită aplicat doar în combinații cu alte instrumente mai sigure și mai exacte. Acest indice ar trebui privit mai mult ca un instrument de corectare a prognozei. Eficiente în acest sens sunt instrumentele disponibile pe BitAlpha AI - le puteți aplica chiar acum accesând platforma.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri