Inteligența artificială, cu tot ajutorul necontestat cu care vine în spate, aduce temeri legate de cum ar putea algoritmii să înlocuiască forța de muncă umană. Am putea crede că teama de AI ar fi o caracteristică a oamenilor cu cunoștințe modeste în sfera digitală, însă până și cei mai erudiți profesori privesc cu scepticism unele aspecte legate de tehnologie. Barbara Stöttinger, decan în cadrul WU Academy, parte a Universităţii de Economie şi Afaceri din Viena, spune că AI-ul este o unealtă ce a cărei utilitate depinde de modul în care este folosită: poți construi cu ea sau poți distruge mai mult.

Barbara Stöttinger este decan al departamentului de educație executivă în cadrul WU Academy începând cu octombrie 2015 și director academic pentru Professional MBA Marketing & Sales din 2007.

„Pentru mine, inteligența artificială este un instrument, așa cum este și un ciocan. Poți face multe lucruri cu un ciocan: poți construi o casă sau poți ucide pe cineva. Noi nu ar trebui să încercăm să fim mai deștepți decât AI-ul, ci doar să învățăm cum să îl folosim cât mai bine. (N. red: Legat de înlocuirea oamenilor de către AI), cred că avem nevoie de sensibilitate; oamenii sunt foarte dificil de înlocuit”, a declarat Barbara Stöttinger

Când AI-ul îmbracă costumul de CEO: Pot fi liderii înlocuiți de algoritmi?

Compania de jocuri video NetDragon Websoft, din China, a numit în luna august programul de inteligență artificială Tang Yu în funcția de director executiv, fiind pus să ia decizii pentru companie. După mai bine de șase luni de la acest eveniment, compania a înregistrat o creștere a acțiunilor care a bătut piața, conform decanului WU Academy.

„Întrebarea firească după acest caz este: pot fi liderii înlocuiți de AI? Și dacă da, în ce domenii? Ei bine, eu nu cred că AI-ul va înlocui liderii. Cred însă că acesta e o unealtă foarte bună pentru ei în procesul de luare a deciziilor”, punctează Barbara Stöttinger.

Chat GPT a devenit un instrument popular pentru elevii care vor să „se inspire” pentru teme, pentru zona de copyrighting sau cea a ilustratorilor, existând deja numeroase cărți scrise prin intermediul AI-ului. Acest instrument este atât de popular încât există temeri legate de faptul că unele meserii ar putea să dispară datorită inteligenței artificiale. Cu toate acestea, Barbara Stöttinger spune că Chat GPT-ul nu poate prinde viață fără să fie ajutat de întrebări solide.

AI-ul este agnostic: nu produce singur rezultate, depinde mult de cum îl folosești tu. Cred că vom fi stăpânii inteligenței artificiale. Spre exemplu, Chat GPT este bun atâta timp cât îl «hrănești» cu întrebările corecte. Cu siguranță unele locuri de muncă vor dispărea, dar s-ar putea să apară altele ce țin de controlul calității”, a explicat decanul WU Academy.

Sursă foto: WU Academy

Cât costă WU Executive Academy: programul de formare a managerilor de top

WU Executive Academy este parte a Universităţii de Economie şi Afaceri din Viena (WU), fiind unul dintre cele mai bine cotate programe destinate managerilor de top. Programul a fost cotat pe locul 39 mondial în cadrul Financial Times EMBA Ranking 2022.

Acesta este prezent pe piața românească de peste 15 ani. Pentru managerii de companii care vor să urmeze acest program în București, taxa este de 42.000 euro. Programul se desfășoară pe o perioadă de 16 luni, în regim part-time, și este dedicat managerilor care au o experiență de cel puțin cinci ani la cârma unei companii.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri