Indiferent de industrie, retenția angajaților și construirea unei echipe consolidate rămâne o provocare. Am discutat cu Ioana Manea, Chief Innovation Officer al integratorului IT Arctic Stream, despre modul în care evoluează businessul și care sunt aspectele care contează atunci când construiești o echipă.

Arctic Stream este un integrator de infrastructură și securitate IT, emitent listat la Bursa de Valori București. Anul 2023 l-a încheiat cu profit net de 9,15 milioane de lei, marcând o creștere de 35% față de anul 2022.

Compania a ajuns la 32 de angajați și colaboratori, de patru ori mai mulți față de acum trei ani, când echipa era formată din 8 persoane.

„Pe cel puțin 25% dintre colegii noștri îi putem încadra în așa-numita Generație Z, fiind născuți după 1995(...) A ne micșora echipa sigur nu se află în opțiunile noastre, deoarece atât numărul de proiecte pe care le implementăm pentru clienți, cât și complexitatea acestora sunt în creștere. Astfel, cel mai probabil vom aduce colegi alături de noi, deși nu putem anticipa precis despre câți va fi vorba”, precizează Ioana Manea CIO Arctic Stream pentru wall-street.ro.

Compania are și un program de tip Stock Options Plan (SOP), despre care spune că motivează și fidelizează membrii echipei, dar îi și ajută să atragă specialiști din piață. Conform raportului financiar publicat recent de către companie, în ultimul trimestru din 2023, a finalizat un program de răscumpărare de acțiuni, în valoare totală de 1,94 milioane de lei. Astfel, acțiunile răscumpărate rămân la dispoziția conducerii companiei, pentru recompensarea membrilor echipei și atragerea de noi specialiști.

Chiar dacă vorbim despre un integrator IT, ce presupune deplasarea la sediul clientului în timpul implementării proiectelor sau în caz de intervenție, flexibilitatea privind modul de lucru rămâne importantă. Reprezentanta Arctic Stream consideră că atât timp cât fiecare își face treaba bine, compania e deschisă oricăror variante.

”Încurajăm fiecare angajat să își descopere modul de lucru care i se potrivește cel mai bine, în funcție de motivațiile personale. Unii se simt mai productivi de la birou, alții de acasă, unii sunt mai motivați să vină la serviciu vara și să evite să plece de acasă în zilele friguroase. Noi suntem deschiși oricăror variante, atât timp cât fiecare își face bine treaba. Dacă rolurile, taskurile și deadline-urile sunt clare, vine și dedicarea angajaților, fie că lucrează de la birou, fie de la distanță”, precizează Ioana Manea, CIO Arctic Stream.

Modificările fiscale care au vizat industria IT nu au afectat compania Arctic Stream, având în vedere că nu este o companie care dezvoltă software, însă indirect se pot simți efecte prin creșterea costurilor de la furnizorii cu care colaborează pe diferitele arii.

”Ne așteptăm ca tendința ascendentă a business-ului să se mențină și în 2024 și nu cred că vom suferi un impact major asupra performanțelor financiare ca urmare a ultimelor modificări fiscale. Ceea ce am constat, în ultimele luni ale anului trecut, a fost o întârziere a finalizării unor proiecte pentru clienți din sectorul public, pe fondul discuțiilor despre reducerea unor cheltuieli ale bugetului public și a unor întârzieri în deblocarea unor fonduri din PNRR pentru digitalizare. Aceste întârzieri au ca efect, cel mult, în decalaje în privința încasărilor, care trec dintr-un trimestru în altul”, adaugă Ioana Manea.

Sursa foto: Arctic Stream

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri