Indicele achizitiilor planificate de managerii de companii (Purchasing Managers Index - PMI), publicat de autoritatile chineze, a coborat de la 50,4 puncte in octombrie la 49 de puncte in noiembrie, informeaza Mediafax.

Rezultatul este cel mai slab de la calmarea recesiunii mondiale in 2009 si ar putea determina noi masuri de relaxare a politicilor monetare, scrie Bloomberg. O valoare sub 50 de puncte a indicelui rezultat din sondajul la care au participat sefi de companii arata contractia sectorului. Rapoarte separate au indicat o incetinire a vanzarilor de retail si contractia activitatii industriale in Australia, tara care exporta foarte mult in China.

Banca centrala a Chinei a redus miercuri rezervele minime pentru banci, in incercarea de a sustine economia. Statele asiatice, de la Coreea de Sud la India si China vor reduce anul urmator dobanzile de politica monetara pentru a-si sustine economiile, considera analistii.

"Economia Chinei va incetini puternic in urmatoarele luni", a declarat Zhang Zhiwei, economist sef la Nomura International Hong Kong, care a prezis corect rezultatul sondajului PMI. Zhang se asteapta ca avansul economiei sa incetineasca sub 8% si se asteapta la o noua reducere a rezervelor obligatorii pentru banci in ianuarie.

Citeste si:

Un alt sondaj PMI, realizat de HSBC si Markit Economics, a coborat la 47,7 puncte, minimul din martie 2009.

Economia gloobala se confrunta cu o situatie "mai sumbra si mai dificila" decat in 2008, din cauza limitarilor pentru noi masuri fiscale si de politica monetara care sa stimuleze economia, a declarat viceministrul de Finante al Chinei, Zhu Guangyao, la un forum organizat la Beijing.
Chiar si in contextul inrautatirii situatiei in Europa si Asia, date publicate pentru economia americana indica o expansiune sustinuta. Astfel, un indice PMI pentru Statele Unite, anuntat joi, a atins maximul incepand cu luna iunie. Alte date publicate in aceasta saptamana au aratat cea mai mare crestere in noiembrie a increderii consumatorilor incepand cu 2003.