In trimestrul al doilea, zona euro a inregistrat un avans economic de 0,3% comparativ cu primul trimestru. "Indicele PMI sugereaza ca economia zonei euro traverseaza una dintre cele mai bune perioade de crestere si de creare de locuri de munca din ultimii patru ani", a declarat Rob Dobson, economist la Markit, transmite MarketWatch, scrie Mediafax.

Indicele referitor la intentiile de achizitii ale directorilor de companii, calculat de Markit, a crescut la 54,1 puncte in august, de la 53,9 puncte in iulie. Un nivel sub 50 de puncte al indicelui arata declinul activitatilor economice, iar un rezultat peste acest nivel indica crestere.

Nivelul din luna august al indicelui atenueaza o parte din temerile ca economia zonei euro nu reactioneaza la scaderea puternica a preturilor petrolului si la masurile de stimulare adoptate de Banca Centrala Europeana, care suplimenteaza lunar lichiditatile din piata cu 60 de miliarde de euro.

In Germania, cea mai mare economie din zona euro, productia din sectorul privat a crescut, iar companiile au intensificat angajarile, dar in Franta indicele a scazut de la 49,6 puncte in iulie la 48,6 puncte in august, ceea ce arata ca firmele reduc numarul locurilor de munca. In China, indicele PMI a scazut in august la cel mai redus nivel dupa 2009.