Economia zonei euro, a doua incetinire lunara consecutiva

Economia zonei euro a incetinit in luna mai pentru a doua luna consecutiv, semn ca redresarea din criza de lunga durata a datoriilor este dificila, potrivit sondajului efectuat de Markit privind intentiile de achizitii ale managerilor de companii, relateaza MarketWatch.

Sondajele continua sa indice ca economia zonei euro a iesit dintr-o perioada indelungata de stagnare, ajutata de preturile scazute ale petrolului, deprecierea euro si cresterea increderii datorata programului de stimulare al Bancii Centrale Europene (BCE), arata Mediafax.

Rezultatele arata insa ca redresarea va continua sa fie dificila, iar ritmul acesteia limitat. BCE a lansat in martie un program de suplimentare a lichiditatilor cu 1.100 miliarde de euro prin achizitii de obligatiuni, mare parte guvernamentale, pana in septembrie 2016. Cresterea economica din zona euro s-a accelerat in asteptarea programului, dar ulterior majoritatea indicatorilor au fost mai putin incurajatori.

"In prezent, incetinirea nu este un motiv major de ingrijorare, dar va provoca unele preocupari la nivelul BCE, reprezentantii bancii asteptand semne ca programul este medicamentul de care regiunea are nevoie pentru a obtine o redresare solida si sustenabila", a declarat Chris Williamson, economist sef la Markit.

Incetinirea activitatilor poate reflecta si temerile tot mai mari legate de capacitatea guvernului Greciei de a rambursa datoriile tarii si de a ramane in zona euro. Guvernul Greciei continua sa se contrazica cu creditorii tarii in privinta reformelor necesare continuarii programului de salvare de 240 de miliarde de euro, din care tara mai are de primit 7,2 miliarde de euro.

Citeste si:
Ce măsuri va adopta Grecia pentru susținerea economiei
Ce măsuri va adopta Grecia...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...

Indicele calculat de Markit privind intentiile de achizitii ale managerilor de companii, care masoara activitatile din industria prelucratoare si servicii, a scazut la 53,4 puncte in luna mai, de la 53,9 puncte in aprilie, si a atins cel mai redus nivel din ultimele trei luni. Indicele este calculat in urma intervievarii a peste 5.000 de directori de companii din zona euro.

Potrivit cercetarii, activitatile din Germania au incetinit, iar cele din Franta s-au intensificat. Economia Germaniei a incetinit peste asteptari in primul trimestru, la o crestere de 0,3%, in timp ce PIB-ul Frantei a inregistrat un avans de 0,6%, cel mai rapid din ultimii doi ani, potrivit datelor publicate saptamana trecuta de institutele de statistica din cele doua tari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri