Indicele privind intentiile de achizitii ale managerilor din industrie si servicii a scazut in septembrie la 53,9 puncte, de la 54,3 puncte in august, dar media trimestrului al treilea s-a mentinut la cel mai ridicat nivel din peste patru ani, potrivit unui raport publicat miercuri de Markit. Noile comenzi au urcat in septembrie in cel mai rapid ritm din ultimele cinci luni, iar indicele referitor la achizitiile de materii prime ale producatorilor se afla la maximul ultimelor 19 luni, sugerand cresterea productiei in lunile urmatoare.

Germania sustine redresarea economica a zonei euro, in timp ce Franta da semne de slabiciune, situatie in care Banca Centrala Europeana (BCE) a asigurat ca va lua noi masuri de stimulare daca relansarea activitatilor va fi insuficienta pentru a sustine cresterea preturilor si reducerea somajului.

Dupa sase luni de suplimentare a lichiditatilor, BCE a redus la inceputul acestei luni estimarile de crestere economica si inflatie, pana in 2017. Producatorii si furnizorii de servicii din Germania au accelerat angajarile in septembrie, pe fondul cresterii comenzilor.

Franta a inregistrat la randul ei cresteri in ambele sectoare, dar redresarea economica continua sa fie firava, iar companiile reduc numarul angajatilor, pentru restrangerea capacitatilor si imbunatatirea productivitatii, explica Markit Economics. La nivelul zonei euro, indicele Markit pentru industrie a scazut in septembrie la 52 de puncte de la 52,3 puncte in luna anterioara, iar indicele pentru servicii a coborat la 54 puncte, de la 54,4 puncte.

Sursa foto: Zona Euro / Shutterstock.com