"Statul chinez nu vrea sa mai investeaza prea mult in datorii guvernamentale americane. Vrem sa transformam acesti bani in investitii", a spus Chen ambasadorului SUA in China, Gary Locke, si mai multor oameni de afaceri americani.

Chen nu a detaliat cu ar putea China sa se foloseasca de rezervele valutare pentru a investi in sistemele de infrastructura din SUA.

"Infrastructura americana are nevoie, in unele domenii, de reconstructie, spre exemplu reteaua de electricitate si cele de transport, inclusiv caile ferate", a aratat oficialul chinez.

El a adaugat ca astfel de investitii pot contribui la rezolvarea problemei somajului din Statele Unite.

Citeste si:

Potrivit analistilor, circa 70% din rezervele valutare ale Chinei au fost investite in active denominate in dolari, inclusiv in titluri ale Trezoreriei SUA, in pofida eforturilor autoritatilor de la Beijing de a diversifica plasamentele.

In opinia lor, China nu va renunta la detinerile de titluri americane de Trezorerie, de teama ca ar putea afecta redresarea economiei SUA, deja fragila, cu impact negativ asupra dezvoltarii Chinei.

Si alti oficiali chinezi si-au exprimat interesul pentru sustinerea investitiilor in infrastructura din tarile occidentale, precum Marea Britanie.