Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a pus sub supraveghere pentru o eventuala retrogradare, ratingul maxim "AAA" al Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara (FESF), dupa ce a luat luni o decizie similara pentru 15 state din zona euro.

Dintre statele plasate sub supraveghere cu implicatii negative, sase au calificativ "AAA", la fel ca fondul de urgenta al uniunii monetare, potrivit cotidianului Wall Street Journal. Cele 17 tari membre ale zonei euro garanteaza obligatiile FESF, care obtine prin emisiuni de obligatiuni pe pietele financiare fonduri pentru a ajuta statele cu probleme, scrie Mediafax.

Cele sase tari cu rating maxim sunt Germania, Franta, Austria, Olanda, Luxemburg si Finlanda. Dintre cele 17 state membre ale zonei euro, avertismentul S&P de luni nu a inclus Grecia si Cipru. Grecia se afla de peste un an in categoria "junk", in timp ce pentru Cipru S&P a anuntat anterior o evaluare pentru o posibila retrogradare.

Agentia ar putea revizui in scadere ratingul FESF cu una sau doua trepte, in functie de rezultatul evaluarii pentru statele zonei euro.

Plasarea sub supraveghere, cu implicatii negative, implica o posibilitate de cel putin 50% pentru o retrogradare pe termen scurt. S&P se asteapta sa ia o decizie intr-un termen de 90 de zile, dupa evaluarile pentru tarile care garanteaza fondul.

Aproximativ jumatate din resursele financiare ale FESF, de 440 miliarde de euro, au fost consumate deja prin programele de ajutor financiar extern pentru Grecia, Irlanda si Portugalia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
S&P a revizuit perspectiva Romaniei de la stabil la negativ