Noul acord pentru consolidarea disciplinei bugetare in zona euro va fi inchiat de cele 17 state membre ale acesteia, carora li se vor alatura alte sase tari care nu adera la moneda comuna, a declarat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, citat de AFP.
Citeste aici tot ce trebuie sa stii despre deciziile de la summit-ul UE

"Cele 17 membre ale zonei euro plus alte sase tari vor incheia un acord interguvernamental", a declarat el presei, dupa o noapte de negocieri, fara a numi tarile respective.

Esec al unui acord pe tema euroobligatiunilor in zona euro

Statele din zona euro nu au reusit sa ajunga la un acord, vineri, pentru emiterea, chiar si intr-un viitor indepartat, a euroobligatiunilor pentru mutualizarea datoriilor, a declarat presedintele UE Herman Van Rompuy, dupa o noapte de tratative, relateaza AFP, citat de Mediafax.

"Nu avem un acord in aceasta noapte pe acest subiect", a recunoscut el in fata presei la Bruxelles, adaugand ca liderii Uniunii monetare au cerut institutiilor europene sa-si "continue" lucrarile pe aceasta tema.

Totusi, "statele membre ale zonei euro au dat mandat" liderilor institutiilor europene "sa continue activitatea noastra pe tema integrarii bugetare" si a "mutualizarii datoriei", a adaugat el.

"Speram sa reluam discutiile pe acest subiect atunci cand va trece furtuna", a afirmat el.

Euroobligatiunile sau eurobondurile sunt considerate de numerosi economisti ca una dintre putinele masuri care ar putea sa calmeze pietele. Herman Van Rompuy si presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso au propus sa se deschida usa infiintarii lor, chiar si pe viitor, dar Germania s-a opus categoric.

Acordul privind disciplina bugetara, incheiat in 17 din cauza refuzului M.Britanii

Noul acord pentru consolidarea disciplinei bugetare in zona euro va fi adoptat de 17 state membre ale zonei euro si de tari voluntare din cauza refuzului Marii Britanii, care a impus "conditii inacceptabile", a declarat vineri Nicolas Sarkozy.

"Am fi preferat un acord al celor 27 (de state membre), dar acest lucru nu a fost posibil avand in vedere pozitia prietenilor nostri britanici", a declarat presedintele francez, precizand ca aceste conditii impuse de premierul britanic David Cameron pentru aderarea la acest proiect au fost considerate "inacceptabile".

David Cameron considera refuzul de revizuire a tratatului o decizie dificila dar buna

Premierul britanic David Cameron a justificat vineri dimineata la Bruxelles refuzul sau de modificare a tratatului UE, vorbind despre o "decizie dificila dar buna", deoarece intersul Marii Britanii nu era protejat, relateaza AFP, citat de Mediafax.

"Daca nu poti obtine siguranta in interiorul tratatului, este mai bine sa ramai in afara", a apreciat premierul in cadrul unei conferinte de presa la incheierea primei zile a summitului de la Bruxelles.

"Ce a iesit nu este in interesul Marii Britanii, prin urmare, nu am acceptat. (...) Nu puteam sa prezint acest nou tratat Parlamentului nostru", a continuat Cameron.

BCE va gestiona fondurile de salvare din zona euro

Banca Centrala Europeana (BCE) va administra actualul Fond de salvare din zona euro (FESF) si, pe viitor, Mecanismul european de stabilitate (MES), ce urmeaza sa ii succeada primului in 2012, a mai anuntat presedintele francez Nicolas Sarkozy.

"Am ajuns la un alt acord, pot sa vi-l anunt, Banca Centrala este cea care va gestiona FESF si MES", a declarat Sarkozy in fata presei la incheierea primei zile a summitului de la Bruxelles, precizand ca aceasta decizie a fost luata la propunerea presedintelui BCE, Mario Draghi.

"A fost o propunere a lui Draghi care recomanda ca Banca Centrala sa fie pusa in serviciul Fondului european, am considerat ca este o idee foarte buna, operatorul fondului va fi, deci, Banca Centrala Europeana", a explicat el.

"Pentru noi, aceasta este o mare satisfactie si este un element in plus care va consolida increderea in acest fond", a subliniat presedintele francez.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri