Ungaria nu va retrage proiectele de lege referitoare la banca centrala si stabilitatea fiscala, criticate de Comisia Europeana si FMI, a declarat ministrul de Externe Janos Martonyi, transmite Portfolio.
Proiectul de lege referitor la banca centrala nu poate fi retras, ci doar modificat, intrucat la 1 ianuarie va intra in vigoare noua ordine constitutionala, iar acest proiect face parte din ea, a explicat Martonyi, scrie Mediafax.

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a cerut recent premierului Viktor Orban sa retraga cele doua proiecte din Parlament.
Legea referitoare la stabilitatea fiscala include printre altele o prevedere privind o cota unica de impozitare a veniturilor personale care nu poate fi modificata decat cu o majoritate de doua treimi.

Martonyi a declarat la postul public de radio Kossuth ca niciuna dintre aceste legi nu va fi retrasa.

Pe de alta parte, guvernul accepta majoritatea recomandarilor facute de Banca Centrala Europeana (BCE), in privinta schimbarilor planificate pentru legea bancii centrale.

Ministrul a aratat ca dupa stiinta sa amendamentele propuse pentru proiectul de lege au fost deja redactate.

Referitor la legea stabilitatii fiscale, Martonyi a spus ca obiectiile nu sunt prea clare.

El a subliniat ca este o lege extrem de riguroasa, chiar mai stricta decat reglementarile UE.

"De fapt aceasta este problema, ca este creat un sistem lipsit de compromis, care nu permite modificarea facila a legii", a adaugat Martonyi.
Ministrul a spus ca Ungaria "face schimbari atat de rapide incat sunt greu de urmarit din exterior" si deranjeaza multa lume in acest proces.

"Nu suntem perfecti, am putea sa nu fim intotdeauna circumspecti, de exemplu in privinta momentelor alese", a continuat Martonyi, subliniind ca guvernul este supus deseori unor atacuri nefondate, motivate politic.

FMI si Comisia Europeana au sistat la sfarsitul saptamanii trecute discutiile informale cu guvernul ungar referitoare la un nou acord preventiv, din cauza proiectului de lege privind banca centrala, criticat de BCE si de guvernatorul bancii centrale din Ungaria, care considera ca noile prevederi ar putea afecta independenta institutiei.

Autoritatile de la Budapesta vor sa reia negocierile cu FMI si CE in ianuarie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri