Guvernul a imprumutat 45 miliarde de forinti (190 milioane de dolari), intreaga suma planificata, potrivit Bloomberg. Randamentul mediu a urcat la 7,67%, de la 7,43% la sfarsitul anului trecut, iar forintul s-a depreciat cu 0,7%, la 316,12 forinti pe euro, potrivit Mediafax.

Parlamentul ungar a aprobat pe 30 decembrie legi care anuleaza dreptul guvernatorului bancii nationale de a-si numi adjunctii, extind numarul de membri in consiliul de politica monetara si creeaza postul de al treilea vicepresedinte. Pregatirile pentru votul acestor legi au determinat FMI si UE sa intrerupa in decembrie discutiile neoficiale pentru un acord de imprumut cu Ungaria.

"Perspectiva pe termen scurt pentru activele ungare este clar negativa", a scris intr-o nota de cercetare Gyula Toth, analist la UniCredit.

Guvernul analizeaza folosirea rezervelor valutare ale bancii centrale pentru a plati unele datorii ale autoritatilor locale si pentru a sustine mai multe programe de stimulare a economiei, a declarat o sursa apropiata executivului pentru portalul Index.hu, citat de Reuters.

Citeste si:

Chiar daca negocierile informale cu FMI vor fi reluate la 11 ianuarie la Washington, este inca neclar cand vor incepe discutiile formale.

Guvernul vrea sa plateasca folosind rezerve ale bancii centrale datorii de 180 miliarde de forinti (742,35 milioane de dolari) preluate de la autoritatile locale anul trecut, a scris Index.hu. De asemenea, fonduri de sute de miliarde de forinti ar putea fi alocate pentru programe de stimulare economica.

Rezervele valutare ale Ungariei se situau la 35,77 miliarde de euro la sfarsitul lunii noiembrie, in scadere de la 36,87 miliarde de euro in luna anterioara.

Potrivit Index.hu, guvernul ar putea anunta chiar din februarie planul de a folosi rezervele bancii centrale la plata unor datorii.