"Retrogradarile operate de S&P, desi se bazeaza pe unele temeri legitime, ridica noi semne de intrebare privind credibilitatea agentiilor de rating. In timp ce criza da unele semne de retragere, retrogradarea generalizata a S&P a readus presiunea pe piete si a afectat increderea investitorilor", se spune in comentariul Xinhua, care reprezinta de multe ori pozitia guvernului de la Beijing, potrivit Mediafax.

S&P a retrogradat vineri ratingurile a noua tari din zona euro, inclusiv Austria si Franta, care au fost coborate de la AAA la AA+.

Germania a ramas neafectata de valul de retrogradari.

Xinhua indeamna agentiile de rating sa actioneze cu responsabilitate si sa nu amplifice criza datoriilor de stat din Europa.

Citeste si:

Agentiile ar trebui sa fie obiective si sa actioneze profesionist, analizand situatia din piete, iar investitorii ar trebui sa-si reduca dependenta de opinia agentiilor si sa ia decizii bazate pe propria judecata, noteaza agentia chineza.

Amintind de criza financiara din 2008, Xinhua noteaza ca esecul agentiilor de rating de a evalua corect produsele financiare riscante a contribuit la declansarea turbulentelor.

"La fel cum investitorii ar trebui avertizati in privinta riscurilor majore ale datoriilor de stat europene, agentiile de rating ar trebui sa-si faca treaba onest si sa nu repete greselile din trecut, pentru a recastiga increderea investitorilor din intreaga lume", se mai spune in comentariul Xinhua.