Pe ansamblu, plasamentele in obligatiunile suverane din uniunea monetara au adus in prima luna a anului un beneficiu de 1,68%, potrivit unui indice calculat de Citigroup, peste cel de 0,67%, in cazul indicelui mondial al obligatiunilor guvernamentale.

In zona euro, obligatiunile Irlandei au avut cele mai bune performante, aducand un castig de peste 8%, urmate de cele ale Italiei si Spaniei, cu cresteri de 5,7%, respectiv 2,4%.

Exceptie a facut Portugalia, al carei rating a fost redus la nivelul "junk" de catre Standard&Poors, obligatiunile generand luna trecuta pierderi de 14,7%.

Cea mai mare parte a cresterilor inregistrate de obligatiunile guvernamentale din zona euro se datoreaza BCE, care a imprumutat in decembrie bancilor 489 miliarde de euro, pe termen de trei ani.

Citeste si:

"BCE este hotarata sa determine scaderea costului datoriei Italiei. Statul italian este solvabil, cu o situatie foarte diferita de cea a Greciei si Portugaliei", a declarat Percival Stanion, director la compania Baring Asset Management.

Cresterea preturilor obligatiunilor a avut loc in pofida unei serii de retrogradari aplicate de agentiile de rating unui mare numar de tari din zona euro.

Fitch a redus pe 27 ianuarie ratingurile suverane ale Belgiei, Ciprului, Italiei, Sloveniei si Spaniei.
La inceputul lunii ianuarie, Standard&Poor’s a retrogradat calificativele a noua state din zona euro, privand Franta si Austria de ratingul maxim triplu "A".