Obligatiunile guvernamentale din zona euro au inregistrat cresteri solide in ianuarie, in pofida retrogradarilor spectaculoase ale tarilor din regiune, datorita finantarii ieftine obtinute de banci de la Banca Centrala Europeana (BCE), transmite Reuters, citat de Mediafax.
Pe ansamblu, plasamentele in obligatiunile suverane din uniunea monetara au adus in prima luna a anului un beneficiu de 1,68%, potrivit unui indice calculat de Citigroup, peste cel de 0,67%, in cazul indicelui mondial al obligatiunilor guvernamentale.

In zona euro, obligatiunile Irlandei au avut cele mai bune performante, aducand un castig de peste 8%, urmate de cele ale Italiei si Spaniei, cu cresteri de 5,7%, respectiv 2,4%.

Exceptie a facut Portugalia, al carei rating a fost redus la nivelul "junk" de catre Standard&Poors, obligatiunile generand luna trecuta pierderi de 14,7%.

Cea mai mare parte a cresterilor inregistrate de obligatiunile guvernamentale din zona euro se datoreaza BCE, care a imprumutat in decembrie bancilor 489 miliarde de euro, pe termen de trei ani.

"BCE este hotarata sa determine scaderea costului datoriei Italiei. Statul italian este solvabil, cu o situatie foarte diferita de cea a Greciei si Portugaliei", a declarat Percival Stanion, director la compania Baring Asset Management.

Cresterea preturilor obligatiunilor a avut loc in pofida unei serii de retrogradari aplicate de agentiile de rating unui mare numar de tari din zona euro.

Fitch a redus pe 27 ianuarie ratingurile suverane ale Belgiei, Ciprului, Italiei, Sloveniei si Spaniei.
La inceputul lunii ianuarie, Standard&Poor’s a retrogradat calificativele a noua state din zona euro, privand Franta si Austria de ratingul maxim triplu "A".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri