Discutiile tensionate de la Atena privind noul acord de finantare externa, reformele fiscale si structurale necesare si restructurarea datoriei de stat continua duminica "pe muchie de cutit", oficialii guvernului elen avertizand ca negocierile trebuie sa ajunga de urgenta la o concluzie, informeaza Mediafax.
"Distanta dintre succes si esec, care ar putea fi cauzat de ghinion sau de neintelegere, este foarte redusa. Suntem pe muchie de cutit", a declarat sambata la Atena ministrul elen al Finantelor, Evangelos Venizelos, dupa o noua runda de consultari cu minittrii Finantelor din zona euro, potrivit Bloomberg.

Venizelos a aratat ca s-a ajuns un acord pe mai multe chestiuni, precum recapitalizarea bancilor si vanzarea activelor statului, insa guvernul si reprezentantii institutiilor financiare internationale nu s-au inteles inca in privinta reformei pietei muncii si masurilor fiscale pentru acest an. In privinta recapitalizarii bancilor, surse apropiate discutiilor au declarat pentru Reuters ca va fi realizata prin emisiunea de actiuni comune cu restrictionarea drepturilor de vot.

Discutiile cu ministrii Finantelor din zona euro au fost foarte dificile, a subliniat el.

Venizelos a avertizat sambata ca guvernul elen mai are 24 de ore sa ajunga la intelegeri privind acordul de finantare externa si restructurarea datoriei de stat cu liderii politici locali, care nu mai vor austeritate, si cu creditorii care acuza statul elen ca se misca prea greu in privinta reformelor, transmite Reuters.

"Exista multa nerabdare si presiuni mari atat din partea celor trei institutii care alcatuiesc troica, cat si dinspre statele din zona euro. Momentul este crucial. Totul ar trebui stabilit pana duminica noaptea", a aratat Venizelos.

Premierul elen Lucas Papademos se va intalni duminica cu principalii lideri politici din Grecia pentru a obtine sprijinul parlamentar larg necesar pentru a aplica reformele presupuse de acordurile cu institutiile financiare internationale si creditorii privati.

Lansand un avertisment catre liderii politici care se opun masurilor fiscale si structurale cerute de partenerii externi, Venizelos a afirmat ca guvernele din zona euro si FMI "isi pierd rabdarea".

Ministrii Finantelor din zona euro au transmis sambata Greciei ca nu poate actiona in privinta acordului de restructurare a datoriilor detinute de creditori privati pana nu garanteaza implementarea reformelor necesare pentru a obtine al doilea program de finantare externa de la Comisia Europeana si FMI.

Potrivit unor surse oficiale citate de Reuters, ministrii Finantelor din zona euro ar fi afirmat sec ca nu vor aviza acordul de preschimbare a obligatiunilor grecesti fara ca Atena sa garanteze implementarea reformelor promise.

Institutiile financiare internationale cer reducerea costurilor de pe piata fortei de munca prin reducerea salariului minim si taierea bonusurilor de sarbatori, propnueri contestate vehement de liderii politici greci. Intre timp, guvernul elen sustine ca Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si FMI nu vor sa "dea inapoi".

De asemenea, o sursa apropiata discutiilor a delcarat ca negocierile progreseaza greoi si pentru ca oficialii celor trei institutii vor stabilirea tuturor elementelor acordului complex de finantare externa pregatit pentru Grecia, inclusiv in privinta unei eventuale contributii a creditorilor din sectorul public, precum BCE.

Atena vrea participarea creditorilor din sectorul public la programul de preschimbare de obligatiuni alaturi de bancile private.
Programul de preschimbare de obligatiuni prevede reducerea datoriei de stat a Greciei la 120% din PIB pana in 2020, cu restructurarea unor datorii de 200 miliarde euro catre investitorii privati. Procedurea presupune pierderi de 70% din valoarea obligatiunilor detinute de creditorii privati.

Intre timp, surse europene sustin ca guvernele din zona euro ar trebui sa ataseze inca 15 miliarde euro la al doilea program de finantare, de 130 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri