RBS, BNP Paribas si Societe Generale fac parte din cele peste 500 de banci care au imprumutat 489 de miliarde euro pe trei ani de la BCE, la licitatia din decembrie, potrivit BusinessWeek.

In momentul de fata, imprumuturile au o dobanda anuala efectiva de 1%, mai putin de un sfert din randamentul mediu de 4,3% la datoriile bancare negarantate care au ajuns la maturitate in acest an, potrivit Commerzbank.

Se estimeaza ca imprumuturile vor atinge o valoare record de 1200 de miliarde euro dupa licitatia programata in februarie, iar bancile pot economisi 120 de miliarde de euro pe durata a trei ani.

In acest fel creditorii din Spania si Italia isi pot imbunatatii profiturile cu aproape 10 procente, potrivit Morgan Stanley.

Citeste si:

Economistii de la WestLB sunt de parere ca bancile vor profita de rata de schimb de 1% pentru a credita mai departe pietele cu valori mai ridicate.

Banca Centrala inunda sistemul bancar cu bani ieftini intr-o incercare de a evita criza financiara dupa ce piata de datorii bancare negarantate a inghetat anul trecut, iar fondurile din pietele financiare americane au disparut.

Astfel, orice banca din regiune poate imprumuta o suma nelimitata, atata timp cat prezinta garantii eligibile.