PIB-ul Germaniei a urcat cu 0,6% in trimestrul al treilea, iar media estimarilor economistilor contactati de Bloomberg indica o contractie de 0,3% in ultimele trei luni ale anului, relateaza Mediafax.

Pe ansamblul anului 2011, economia germana a crescut cu 1,5%, iar cea franceza cu 1,7%.

Criza datoriilor de stat a incetinit cresterea economica din zona euro, cu Grecia, Portugalia si Belgia aflate deja in recesiune.

Datele recente sugerau ca Germania ar putea evita recesiunea datorita somajului aflat la minimul ultimilor 20 de ani, care ar trebui sa sutina consumul, si cererii pentru exporturi din afara zonei euro.

Institutul de cercetare economica ZEW a anuntat marti ca increderea investitorilor germani acrescut in februarie la maximul ultimelor 10 luni.
Cu toate acestea, productia industriala a Germaniei a scazut cu 2,7% in luna decembrie fata de noiembrie, iar indicatorul s-a contractat cu 1,1% la nivelul zonei euro.

Citeste si:

Economiile Spaniei, Belgiei si Portugaliei au inregistrat de asemenea contractie in trimestrul al patrulea.

Eurostat va prezenta la ora 10:00 GMT datele privind PIB-ul zonei euro in ultimul trimestru al anului trecut, precedate de statistica din Austria, Slovacia, Olanda si Italia.

Media estimarilor economistilor contactati de Bloomberg indica o contractie economica de 0,4% in zona euro in ultimele trei luni ale lui 2011, prima scadere dupa doi ani si jumatate.

Prognoza Bancii Centrale Europene indica pentru zona euro o crestere economica de 0,3% in acest an, respectiv 1,3% in 2013, iar institutia va actualiza proiectiile in luna martie.