Fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, economia UE a scazut cu 0,2% din PIB, iar cea a eurozonei cu 0,4%, se arata intr-un comunicat transmis de biroul de statistica al Comisiei Europene, scrie Mediafax.

In primul trimestru al acestui an, PIB-ul UE si cel al zonei euro au stagnat, dupa contractii de 0,3% in ultimele trei luni din 2011.

Germania, cea mai mare economie europeana, a inregistrat o crestere trimestriala a PIB de 0,3%, respectiv un castig anualizat de 1%.

Franta, a doua economie din zona euro, a raportat stagnare fata de primul trimestru si a afisat o crestere modesta, de 0,3%, comparativ cu perioada aprilie-iunie 2011.

Economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,7% din PIB in trimestrul al doilea fata de primele trei luni, respectiv cu 0,8% fata de perioada similara a anului treut.

Italia a consemnat un declin trimestrial de 0,7% din PIB si o scadere anualizata de 2,5%. Spania a anuntat o contractie de 0,4% raportat la primul trimestru si minus 1% anualizat.

Citeste si:

Produsul Intern Brut al Portugaliei s-a retras cu 1,2% in trimestrul doi fata de perioada ianuarie-martie si a pierdut 3,3% in comparatie cu nivelul din aprilie-iunie 2011. Economia Greciei a scazut cu 6,2% fata de perioada similara a anului trecut.

In Europa Centrala si de Est, Romania a inregistrat in trimestrul al doilea o crestere economica de 0,5% din PIB fata de primele trei luni ale anului, respectiv 1,7% raportat la perioada corespunzatoare a anului 2011.
Bulgaria a afisat un avans trimestrial de 0,2% si o crestere anualizata de 0,5%.

Economia Ungariei s-a contractat cu 0,2% fata de primul trimestru si cu 1% in comparatie cu al doilea trimestru al anului trecut, iar cea a Cehiei a dat inapoi cu 0,2%, respectiv 1,2%.

PIB-ul Austriei a avansat cu 0,2% raportat la primele trei luni, respectiv cu 1% in termeni anualizati.
Suedia a inregistrat cea mai robusta crestere economica din UE trimestrul trecut, cu un plus de 1,4% fata de ianuarie-martie, respectiv 2,2% raportat la perioada similara a anului trecut.

Sursa foto: freedigitalphotos.net