Regula de aur impune guvernului federal sa reduca deficitul bugetar structural la sub 0,35% din PIB.

Acest deficit structural ar putea cobori in 2014 la 0,26% din PIB, desi guvernul anticipa initial ca acest lucru se va intampla abia in 2016.

Autoritatile germane vor ca aceasta regula de aur sa fie adoptata la nivelul intregii Europe.

Pentru acest an insa, guvernul condus de cancelarul Angela Merkel urmeaza sa adopte saptamana viitoare un buget care prevede un deficit de 34,8 miliarde de euro, peste nivelul de 26,1 miliarde de euro anticipat initial, a spus sursa.

Citeste si:

Motivul il reprezinta o cheltuiala suplimentara de 8,7 miliarde de euro provocata de contributia Germaniei la Mecanismul permanent de sustinere a zonei euro, care va intra in vigoare in iulie.

Din 2013, deficitul bugetar va scadea insa mai repede decat era prevazut, sub coordonarea ministrului de Finante Wolfgang Schauble, datorita conjuncturii economice mai favorabile care va majora veniturile fiscale cu 3 miliarde de euro, a aratat sursa.

Pe langa deficitul guvernului federal, la calculul deficitului public al Germaniei sunt incluse si bugetele regionale, ale landurilor. Acest deficit public se va mentine anul viitor la nivelul de 1% din PIB.