"Nu este nevoie de prea mult pentru reaparitia riscurilor de contagiune", a spus Monti la o conferinta sustinuta duminica in Italia, la cateva zile dupa ce guvernul de la Roma a adoptat o lege de modificare a reglementarilor din domeniul muncii, potrivit Bloomberg, conform Mediafax.

Monti a laudat masurile luate de guvernul spaniol pentru "relaxarea" reglementarilor de pe piata muncii si a recomandat Spaniei sa dea mai multa atentie scaderii deficitelor din bugetul national.

Ministrii Finantelor din zona euro se pregatesc sa adopte in urmatoarele zile un acord de consolidare a mecanismelor de siguranta ale blocului monetar.

Oficialii se vor intalni vineri la Copenhaga pentru a pune la punct o intelegere care va ridica plafonul de 500 miliarde euro al fondurilor de urgenta ale zonei euro.

Simptomele crizei datoriilor de stat s-au redus in ultima perioada, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a injectat 1.000 miliarde euro prin doua operatiuni de refinantare pe trei ani destinate bancilor, efectuate in decembrie si februarie, iar Uniunea Europeana si FMI au aprobat cel de-al doilea acord de asistenta externa pentru Grecia, de 130 miliarde euro.

Citeste si:

Pe de alta parte, zona euro pare ca se indreapta catre o perioada de recesiune profunda, din cauza masurilor de austeritate care au rolul de a reduce deficitele bugetare si datoriile publice, insa exercita presiuni asupra cresterii economice.

Gravitatea situatiei este subliniata de revenirea in crestere a costurilor de finantare ale Spaniei si Italiei.

Randamentul de referinta al obligatiunilor Spaniei cu maturitatea la zece ani a crescut saptamana trecuta cu 19 puncte de baza (0,19 puncte procentuale), la 5,39%, in urcare pentru cea de-a treia saptamana consecutiv. Economistul sef al Citigroup, Willen Buiter, a declarat ca Spania risca tot mai mult sa ajunga la restructurarea datoriilor.

In acelasi timp, randamentul titlurilor italiene cu maturitatea similara a urcat cu 20 puncte de baza, la 5,06%.