Cele mai importante sume trebuie returnate de Franta (70,97 milioane euro), Spania (40,25 milioane euro) si Olanda (28,24 milioane euro). Luxemburgul are cea mai mica suma de inapoiat (4.000 euro), a anuntat executivul european.

Alte state UE care trebuie sa returneze fonduri catre bugetul comunitar pentru vulnerabilitati ale sistemului de control sau acordarea incorecta a banilor pentru sectorul agricol sunt Austria, Belgia, Cehia, Germania, Finlanda, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Portugalia, Slovenia, Lituania, Malta si Polonia, anunta NewsIn.

"Comisia mentine presiunea (asupra statelor membre) pentru a asigura cele mai bune controale privind modul cum sunt cheltuiti banii. Sistemul functioneaza mai bine ca oricand si vom continua sa-l imbunatatim si pe viitor", a precizat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Mariann Fischer Boel.

Statele membre sunt responsabile de rambursarea banilor si de verificarea cheltuielilor, potrivit politicii agricole comune si CE trebuie sa se asigure ca statele membre au folosit corect fondurile alocate.

Pe 19 martie CE a cerut returnarea de catre zece state membre a 126,7 milioane euro din fondurile pentru agricultura.