Circa 300 de miliarde de euro sunt fonduri deja angajate pentru programele financiare in derulare cu Grecia, Portugalia si Irlanda, in timp ce Mecanismul European de Stabilitate, fondul permanent al zonei euro, va dispune de 500 de miliarde de euro, a spus ministrul, citat de Mediafax.

Fondurile ramase din Facilitatea Europeana de Stabilitate Financaira vor fi folosite doar pentru aducerea fondului permanent la nivelul tintit.

"Zona euro este cu mult mai stabila decat acum cateva luni", a spus Fekter la o reuniune a ministrilor de Finante, la Copenhaga.

Liderii europeni incearca sa ajunga la un echilibru intre cererile internationale pentru un fond mai puternic de combatere a crizei si opozitia tarilor care asigura cea mai importanta contributie, in frunte cu Germania, fata de asigurarea de ajutor suplimentar statelor cu situatie financiara dificila.

Citeste si:

Ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat anterior ca zona euro nu ar trebui sa aloce mai mult de 800 miliarde euro pentru mecanismele de siguranta, iar accesarea fondurilor de urgenta ar trebui sa fie permisa doar statelor care se angajeaza la masuri de reforma.

Ministrii Finantelor din zona euro ar trebui sa finalizeze vineri structura fondurilor de urgenta, pregatind astfel una dintre ultimele componente ale programului anticriza al UE.

Un document obtinut de Reuters arata ca ministrii prezenti la Copenhaga pregateau un mecanism de urgenta de cel putin 700 miliarde euro, cu promisiunea de a angaja alte 240 miliarde euro daca ar fi necesar.