Sefii finantelor din zona euro vor decide probabil, vineri, ca Mecanismul European de Stabilitate (ESM), de 500 de miliarde de euro, sa functioneze in paralel cu angajamente de 200 de miliarde de euro asumate deja prin Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (EFSF) pentru sustinerea Greciei, Portugaliei si Irlandei, a declarat miercuri un oficial european, scrie Mediafax.

In plus, ministrii urmeaza sa permita ca suma neutilizata de 240 de miliarde de euro din EFSF sa poata fi accesata, in circumstante exceptionale, pana la jumatatea lui 2013, daca Mecanismul European de Stabilitate se va dovedi insuficient, potrivit unui proiect obtinut de Bloomberg.

Majorarea fondurilor de salvare va avea loc dupa ce cancelarul german Angela Merkel a avertizat in aceasta saptamana in privinta "fragilitatii" din Portugalia si Spania, avand si rolul sa determine sa aloce mai multi bani FMI.

Ministrii de Finante din zona euro ar urma sa faca modificarile la reuniunea de vineri de la Copenhaga.
Un oficial european a declarat miercuri, la un briefing de presa, ca cel mai probabil fondurile anti-criza vor fi cuprinse intre 700-940 miliarde de euro, dar nu a precizat pe ce perioada vor fi disponibile.

Majorarea plafonului fondurilor de sustinere nu inseamna ca suma poate fi disponibila imediat, ci va fi necesara strangerea de urgenta a capitalului pentru mobilizarea integrala a ESM inainte de jumatatea lui 2014.

Citeste si:

In cazul in care EFSF va expira la jumatatea lui 2013 fara noi alocari, plafonul mecanismului permanent va reveni la 700 de miliarde de euro, potrivit proiectului.

Reglementarile pentru ESM permit oricand cresterea sau reducerea capitalului acestuia.
Discutiile legate de nivelul maxim al fondurilor de salvare vor coincide cu cele privind o posibila devansare a capitalizarii ESM. Prima din cele cinci plati anuale va avea loc in iulie, iar a doua in octombrie, se arata in proiect.

Restul platilor ar putea sa aiba loc mai rapid, respectiv doua in 2013, iar ultima in prima jumatate din 2014, cu doi ani mai devreme decat era planificat initial. Drept rezultat, Europa va fi capabila ca de la 1 iulie sa aiba la dispozitie timp de trei ani 500 de miliarde de euro.

Sursa foto: freedigitalphotos.net